Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Is je huidige appartement wel toe aan een nieuw likje verf maar heb je zelf weinig zin of tijd om deze klus op je te nemen? Dan is het wellicht handig om deze klus uit te besteden aan een vakman, die het geheel op snelle en efficiënte wijze tot een goed resultaat kan weten te brengen. Voor het schilderen van je appartement doe je een beroep op de binnenschilder. Maar hoeveel gaat dat je precies kosten? De prijs hangt af van een flink aantal factoren, maar een van de belangrijkste dingen kunnen we nu alvast vertellen: dat is het strategisch kiezen van de juiste en meest voordelige schilder.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Hoe is de prijs opgebouwd?

De prijs van het schilderen van je appartement bestaat uit een flink aantal factoren. Zo is er allereerst het gebruikte materiaal, ofwel de kosten van de verf. En dat hangt af van je persoonlijke voorkeur. Welke kleur en textuur streef je na. Voor binnenshuis zijn er ruwweg twee opties; latex of spuiten. Latex is een veelzijdige en veelgebruikte verfsoort die op meerdere verschillende texturen aangebracht kan worden en in ongeveer alle mogelijke kleuren verkrijgbaar of te mengen is. Met spuitverf streef je naar een glad eindresultaat. Qua kwaliteit van het eindresultaat maakt het niet zoveel uit welke verfsoort je uiteindelijk kiest, maar qua prijs zit er wel wat verschil in. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende verfsoorten en hun gemiddelde kostprijs per liter.

Soort verf Gemiddelde kostprijs per liter
Latex voor binnen Tussen 5 & 11 euro
Dekkende verf Tussen 25 & 45 euro
Grondverf Tussen 30 & 55 euro
Beits en lak Tussen 30 & 65 euro

Opbouw van de prijs voor het schilderen van je appartement

De uiteindelijke prijs voor het schilderen van je appartement hangt natuurlijk van een flink aantal factoren af. Hierboven werden al de materiaalkosten genoemd, maar ook de grootte van je appartement en welke oppervlakken je geschilderd wil hebben spelen natuurlijk een flinke rol. Je appartement is jouw domein, en daarom is het zaak dat je voor jezelf een prettige leefomgeving creëert waarin je optimaal thuis kan komen. Wil je alleen de muren van een lik verf voorzien? Dat kan natuurlijk. De prijzen voor het schilderen van een muur worden doorgaans per vierkante meter berekend, maar ook dat ligt een beetje aan de schilder en aan de grootte van het appartement. Om je een indicatie te geven staan hieronder de gemiddelde prijzen voor het schilderen van een muur overzichtelijk in een tabel.

Muur schilderen in appartement Gemiddelde kostprijs
Muur schilderen: 15 vierkante meter Tussen 230 en 290 euro
Muur schilderen: 30 vierkante meter Tussen 460 en 590 euro
Muur schilderen: 60 vierkante meter Tussen 890 en 1.190 euro

Andere gedeeltes van je appartement

Maar uiteraard bestaat je appartement ook uit andere dingen dan alleen muren. Is het plafond misschien ook aan wat nieuwe verf toe? Dat kan, en ook daar kunnen we je een overzicht voor geven, zodat je ook op dit gebied een goed beeld krijgt van de verschillende mogelijkheden en de kosten die daar bij horen.

Type binnenschilderwerk Maximale kostprijs
Schilderen van plafond Tot 1.600 euro
Schilderen van deuren Tot 1.050 euro
Schilderen van trap Tot 750 euro
Schilderen van kozijnen Tot 2.050 euro

De schilderskosten

Naast de kosten van het materiaal komen er natuurlijk ook nog de kosten voor de gedane arbeid bij, en die zijn niet gering. Het uurloon svan de schilder komt neer op maar liefst 85 procent van de uiteindelijke rekening. Dat lijkt heel veel, en eigenlijk is het dat ook. Maar dat betekent wel dat je hier veel op kan besparen, want de prijs die schilders doorgaans per uur vragen verschilt nogal, en schommelt tussen 35 en 45 euro per uur. Het loont dus echt om een aantal offertes met elkaar te vergelijken en hier de meest geschikte vakman uit te kiezen. Uiteindelijk kan dit maar liefst een verschil opleveren van 40 procent. Ook gunstig is het feit dat de btw op schilderwerken zeer gunstig ligt. In plaats van de gebruikelijke 21 procent betaal je over schilderwerken aan je huis slechts 6 procent btw. Dat maakt het wel heel aantrekkelijk.

Andere manieren om te besparen

Uiteraard zijn er nog een paar andere manieren waarop je geld kan besparen. Zo kun je er voor kiezen om het voorbereidende werk voor het schilderen van je appartement zelf te doen. Dit is een tijdrovende klus die – gezien het dure uurloon van de schilder – lucratief uitpakt wanneer je dit zelf in de hand neemt. Wel moet je hier wat tijd voor investeren en is met name het afplakken van de muren een precair werkje dat niet iedereen even goed kan. Enige handigheid is dus wel welkom. Een andere manier om te besparen op de schilderkosten van je appartement is het inschakelen van de winterschilder. In de wintermaanden hebben schildersbedrijven het meestal veel rustiger, en willen ze graag voldoende klussen binnenslepen. Dus gaan ze met hun prijzen stunten, wat voor jou natuurlijk gunstig is.

Als laatste bespaartip is het handig om schilderwerken met elkaar te combineren. Kijk naar het grotere geheel; zijn er meer ruimtes in je appartement die geschilderd moeten worden, of hebben de buren ook wel behoefte aan een nieuwe look. Met een zogenoemde kwantumkorting kun je veel voordeel verwachten. Ook hier kan de vakman je het best in adviseren, maar in de regel geldt dat men graag een grote klus heeft, en dus aantrekkelijke korting oplevert.

Tot slot: vergelijk en profiteer met onze vergelijkingstool

Het vergelijken en opvragen van offertes is wellicht niet je favoriete bezigheid. Wat zou het dan handig zijn als er een manier was om meerdere offertes gratis en vrijblijvend op te vragen. Dat kan, met onze speciaal voor dit doel ontwikkelde vergelijkingstool. Dit handige hulpmiddel werkt heel simpel: je vult je locatie en specifieke wensen in, en de tool doet de rust. Lokale schildersbedrijven zullen jou vervolgens benaderen met offertes, waarna jij die in alle rust kan gaan bekijken. Tot wel zes offertes kun je zo op een gemakkelijke manier met elkaar vergelijken, waarna jij gegarandeerd de meest geschikte en voordelige kandidaat voor het schilderen van jouw keuken in kan schakelen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?