Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Voor schilderen heb je verf nodig en verf is er in veel soorten en kwaliteiten. Voor iedere schilderklus is er een meest geschikte verf. Samen met goed gereedschap, kwasten, smeerpot, verfborstel, schuurpapier, brander en schoonmaakmiddel kan met geduld vrijwel iedere schilderklus ook door de doe-het-zelver tot een goed einde gebracht worden. Indelingen zijn op verschillende manieren te maken maar de indeling muurverf, vloerverf, lakverf is het meest gangbaar.

Zals de naam al doet vermoeden wordt muurverf verf gebruikt om muren mee te verven, vloerverf, vaak twee componentenverf die heel slijtvast wordt na uitharding, is verf om vloeren mee te verven en lakverf is verf om hout mee te schilderen.  Bij het schilderen van hout wordt op basis van instructies van de leverancier een verfsysteem toegepast bestaande uit één of meerdere lagen grondverf en een aantal lagen aflakverf.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat is verf

verf (de; v(m); meervoud: verven)

mengsel van kleurstoffen waarmee voorwerpen worden bedekt om ze tegen aantasting te beschermen, te kleuren: het komt niet (goed) uit de verf er gaat niet het gewenste effect van uit (Dikke van Dalen)

“Een mengsel van kleurstoffen” zegt de Dikke van Dalen, maar daar is nog wel iets tegen in te brengen en aan toe te voegen. Het is een mengsel van kleurstoffen,  een dragende vloeistof en oplosmiddelen waarin de kleurstoffen gemengd zijn. Dit kan water zijn, maar ook bijvoorbeeld terpentine, thinner (voor de professional) of lijnolie (“ouderwetse” verf). De schadelijke oplosmiddelen mogen al lange tijd niet meer gebruikt worden maar bij niet watergedragen verf blijft het opletten om niet te lang in de luchten en dampen te werken. Dat is de reden waarom professionals binnen alleen watergedragen verf mogen gebruiken. Voor partikelieren is het verstandig om deze richtlijn te volgen.

De kosten van verf

De prijs van muurverf loopt van € 25,- voor 10 liter tot  € 80,- voor 10 liter. Het verschil in kwaliteit zit hem onder andere in de makkelijke verwerkbaarheid, de sluitvastheid en de afwasbaarheid.

De prijs van vloerverf loopt van € 30,- voor 2,5 liter tot wel € 120,- voor 2,5 liter voor twee componenten vloerverf voor gebruik in bijvoorbeeld de garage, keuken of voor de betonnen badkamervloer.

De prijs van lakverf loopt van € 5,- per liter voor lak voor binnengebruik bij de discounter tot € 35,- voor een liter professionele buitenlak

Bij grotere verpakking wordt de prijs bij zowel de goedkopere soorten als bij de duurdere merken per liter snel lager. Verf is er in verschillende kwaliteiten en daardoor zijn de prijsverschillen groot.

De kosten van verf Kosten
muurverf Vanaf €2,50 tot € 8,-  per liter
vloerverf Vanaf € 10,- tot € 50,- per liter
Verf Vanaf € 5,- tot € 35,- per liter

 

Toelichting voor de verschillende werkzaamheden

Muurverf is er in een aantal soorten. De oudste soort is veegvast, eigenlijk een soort kalkpap die met kwast of roller op de muur wordt aangebracht. In veel oudere huizen komen muren en plafonds voor die met deze verf geschilderd zijn. Pas er mee op, andere soorten verf hechten niet goed op met veegvast beschilderde muren. Een met veegvast beschilderde muur of plafond dient eerst met een primer behandeld te worden.

  • Latexverf is de meest gangbare verf voor muren en plafonds. Het ademt goed maar is niet echt waterbestendig en dus niet heel goed schoon te maken. Voor de keuken en de badkamer is andere verf meer geschikt.
  • Vinyllatex is heel geschikt voor badkamers en andere natte of vochtige ruimtes. Het kan tegen vocht en het kan goed schoongemaakt worden met water.
  • Acryllatex heeft eigenschappen die het voor badkamer en keuken nog geschikter maken. Het kan echt gesopt worden en heeft een heel goede dekking.
  • Vloerverf is verf die met name op vloeren gebruikt wordt en die, na uitharding, heel hard en heel slijtvast wordt. Vaak bestaat deze verf uit twee componenten die voor verwerking goed gemengd moeten worden. Na behandeling is de vloer kras-, stoot- en slijtvast en gemakkelijk schoon te maken.
  • Lakverf is verf die gebruikt wordt om hout een kleur te geven en te beschermen. Een belangrijk onderscheid is de geschiktheid voor buiten. Buitenverf is natuurlijk ook geschikt voor binnen maar het is niet verstandig om binnenverf buiten te gebruiken.

Watergedragen lakverf is tegenwoordig het meest gangbaar omdat het de minste gezondheidsrisico’s oplevert, makkelijk schildert en snel droogt maar op terpentine gebaseerde verf wordt ook nog veel gebruikt. De traditionele lijnolie verf is ook nog steeds te koop. Het nadeel van deze verf is dat het best lastig schildert en een heel lange droogtijd heeft. Het is vaak een kwestie van smaak en voorkeur van de doe-het-zelf schilder waar de keus op valt. Iemand die al decenia met terpentine gedragen olie schildert zal niet zo snel op watergedragen verf overstappen.

Geld besparen op verf

Een prijs voor verf is eigenlijk niet te geven omdat er zoveel verschil zit tussen de goedkoopste verf die bij de discounter gekocht wordt en de kwaliteitsverf van toonaangevende merken. Voor alle verf geldt dat het in één keer kopen van de benodigde hoeveelheid veel goedkoper is dan regelmatig een literblik te kopen.  Een 10 liter emmer muurverf kost maar ongeveer 5 keer zoveel als een liter blik van dezelfde verf en met andere soorten is hetzelfde prijsbeeld te zien.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Verf wordt op allerlei plaatsen en via allerlei kanalen aangeboden. Gebruik onze vergelijkingstool om uiteindelijk met de goedkoopste aanbieder tot zaken te komen. Laat je adres en je vraag achter en binnen korte tijd zul je voordelige offertes, tot wel 40% voordeel”,  ontvangen van verschillende verfaanbieders.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?