Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoe een huis voelt wordt sterk bepaald door hoe het huis er binnen en buiten bij staat. In de loop van jaren gaan ooit mooi gesausde muren er smoezelig en onverzorgd uitzien. Dan is het moment aangebroken om de muren en plafonds weer een keer te sauzen. Een verfje doet wonderen en het geeft de mogelijkheid om de sfeer in het huis aan te passen aan nieuwe wensen. Het sauzen van muren is een klus die heel goed zelf uit te voeren is als je de tips opvolgt en zorgvuldig werkt. Schilders kunnen dit soort klussen ook voor je doen, voor vaak minder kosten dan je denkt.

*Tip:

→ Direct weten exacte prijzen van sauswerken zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat kost het sauzen van muren en plafonds?

Kosten sauswerk schilder. Kosten
Arbeidskosten Van € 25,- tot € 40,-
kwasten, rollers en ander toebehoren Ongeveer € 60,-
Muurverf Vanaf €5,- tot € 10,- per liter
Binnensteiger ongeveer € 20,-per dag

 

Muurverf is er in verschillende kwaliteiten, soorten en in verschillende prijsklasses. Latexverf is het meest gangbaar. Wil je de muur met een natte doek kunnen reinigen, bijvoorbeeld in de keuken of de badkamer, dan is vinyllatex of acryllatex de goede keus. Bij de goedkope verf is het vaak nodig om voor de dekking twee lagen aan te brengen wat bij de duurdere merken bij een goede techniek niet nodig is. Zoals bij elke klus is goed gereedschap het halve werk.

Bij het sauzen van muren en plafonds zijn behalve verf ook een verfroller op een voldoende lange steel, blokkwasten, een trap of binnensteiger en afdekplastic nodig. Het werkt het veiligst en handigst als de ruimte die aangepakt wordt tijdens de uitvoering van de klus leeg is. Een binnensteiger is heel praktisch en is voor weinig kosten voor de duur van de klus te huur.

Zelf sauzen

Het sauzen van muren is een klus die heel goed zelf te doen is. Zorg dat de ruimte leeg is en de roller goed verzadigd met verf en ga met elkaar overlappende streken met de verfroller met een voldoende lange steel van boven naar beneden en van beneden naar boven. De kans op heilige dagen, kleine plekken die overgeslagen zijn, is zo het kleinst, het gaat snel en het resultaat is het mooist. In oudere huizen zijn muren soms nog met kalkverf gesausd en de nieuwe laag verf hecht hier niet op. Het voorbehandelen van de muur met primer is dan noodzakelijk als het opnieuw sauzen met kalkverf geen optie is.

Uitbesteden

Kan of wil je niet zelf gaan sauzen dan is uitbesteden van de klus de oplossing. ’s Winters is binnenschilderwerk  ongeveer 20 % goedkoper dan in het buitenschilderseizoen. Het is dan ook verstandig om het laten sauzen goed te plannen. Maak zelf een keus of afwasbaarheid wel of niet belangrijk is. De afwasbare verven zijn duurder dat de  latex verf.

De prijsopbouw voor het sauzen van muren

Naast de verf is een bij de verf passende verfroller op een bij de hoogte van de kamer passende steel, afdekplastic en een bij de maat van de verfroller passende verfbak nodig. Voor de afwerking van de randen van de geschilderde muren zijn verder een blokkwast en een kwastje nodig. De blokkwast om de bovenste en onderste rand, die met de roller net niet geschilderd kan worden en het kwastje voor het bijwerken. Bij een hoger plafond is een binnensteiger erg praktisch.

 

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van het sauzen van de muren?

De keus voor de verf heeft de meeste invloed op kosten. Als afwasbaarheid een vereiste is dan zullen de kosten van de verf hoger uitvallen dan wanneer hiervan geen sprake is. Merkloze verf van de bekende discounters is veel goedkoper dan verf van de bekende merken maar dat prijsverschil is vaak in de kwaliteit, hechting, dekking, kleurvastheid, afwasbaarheid, terug te vinden. Bij uitbesteding bepaalt wat precies uitbesteed wordt de totale kosten. Het veiligstellen van huisraad en het leegmaken van kamers kunnen schilders voor je doen, maar daar zit natuurlijk een prijskaartje aan.

De soorten verf.

  • Latexverf is de meest gangbare soort muurverf. Het is makkelijk te verwerken en over het algemeen goedkoper dan acryl latex of vinyl latex. De prijs van kwalitatief goede verf ligt  tussen de € 5,- en € 10,- per liter uitgaande van 10 liter verpakkingen. Met een liter kan ongeveer 8 m2 muur geschilderd worden.
  • Acryl latexverf is de goede keus voor ruimtes waar muren van tijd tot tijd goed schoongemaakt moeten kunnen worden, zoals bijvoorbeeld in de keuken. De prijs per liter ligt rond de € 10,-per liter, uitgaande van 10 liter verpakkingen.
  • Vinyl latexverf is een verfsoort die geschikt is voor natte ruimtes zoals de badkamer. Watervast en afwasbaar maar ook duurder dan de andere soorten verf. De prijs van vinyl latexverf ligt tussen de € 10,- en € 15,- per liter. Het hangt van de grootte van de badkamer af wat de handigste verpakkingsgrootte is. Voor veel badkamers zal een 10 liter verpakking te groot zijn

Of je het nu zelf doet of uitbesteed, je kamer zal er altijd van op knappen. Het gaan sauzen van plafond en muren levert een natuurlijk moment op om ook ander zaken aan te pakken in de kamer.

Heb je altijd snoeren dwars door de kamer liggen omdat er op de plek waar je het nodig hebt geen stopcontacten zijn? Dan is het voor het schilderen uit aan (laten) brengen van een stopcontact een heel goed idee.  Eventuele beschadigingen in de muur kunnen met het sauzen direct weggewerkt worden.

Interessante bespaartips

Hebben de muren en plafonds niet meer de afgewerkte uitstraling die ze ooit wel hadden of staat de kleurkeus van jaren terug je niet meer aan? In dat geval is het altijd een goed idee om rekening te houden met deze interessante bespaartips:

  • Kwantumkorting. Het is leuk en praktisch om het schilderen van de binnenboel met een paar huizen tegelijk aan te pakken. En als je dit doet kun je vaak interessante kortingen op de materialen of op de aanbesteding krijgen.
  • Zelfwerk. Het sauzen van muren en plafonds is bij uitstek een klus die je zelf kunt doen. Als je de eerder genoemde tips, roller goed nat, steel lang genoeg en rustige elkaar net overlappende halen van helemaal boven naar helemaal beneden, opvolgt dan zul je snel een prachtig resultaat neer zetten.

Vergelijk offertes

Via onze website kun je eenvoudig organiseren dat je voor het uit te voeren sauswerk een aantal offertes binnen krijgt van schilderbedrijven uit de buurt. Klik op de onderstaande button. Na het invullen van je gegevens en het beschrijven van de uit te voeren klus zullen er een aantal offertes naar je gemaild worden. Het prijsvoordeel kan wel tot 30 % oplopen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?