Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vooral als je houten ramen hebt, is het verstandig deze regelmatig te schilderen. Dit is niet alleen deel van de onderhoudsprocedure, maar geeft je huis ook een complete uitstraling. Met beschadigde of oude ramen ziet je huis er ook al gauw vervallen uit. Het verven hiervan is een tijdrovende klus en brengt bepaalde veiligheidsproblemen met zich mee. Denk hierbij aan de ramen aan de buitenkant op de eerste of tweede verdieping. Een professioneel schilder kan dit voor je doen zodat je ramen weer jaren mee kunnen gaan. Maar wat kost het schilderen van je ramen, wat komt er bij kijken en hoe kan je hier geld op besparen?

Waarom ramen schilderen?

De ramen in je huis hebben niet heel vaak een nieuwe verflaag nodig, maar de ramen aan de buitenkant wel. Van binnen kan je je ramen verven omdat je toe bent aan een nieuwe kleur of je bent je interieur aan het veranderen. Aan de buitenkant van je huis moet de verflaag de ramen beschermen van de weersomstandigheden. Dit geldt met name voor houten ramen. Deze moet je minstens één keer per vijf jaar (laten) schilderen. Als je dit niet doet, loop je het risico dat je ramen compleet vervangen moeten worden. Dit brengt een kostenplaatje met zich mee van ongeveer €1500 per kozijn, wat dus niet gering is.

De kosten van het schilderen van je ramen

Een schilder kan de kosten voor deze klus op twee verschillende manieren in rekening brengen. Zo kan hij je een prijs geven per kozijn, of per uur. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen binnen- en buitenwerk omdat de materialen en risico’s anders zijn. De volgende tabel geeft beide opties weer, inclusief materiaal, BTW en arbeidsloon.

 

Soort schilderwerk Prijzen
Ramen €16 – €26 per raam
Uurloon schilder buiten €35 – €45 per uur
Uurloon schilder binnen €30 – €40 per uur

Wanneer is het tijd om te verven?

Je kan er van uit gaan dat buitenramen dus elke 5 jaar moeten worden geschilderd. Over het algemeen is schilderwerk binnen elke 7 jaar aan vernieuwing toe. Het hangt ook sterk af van het materiaal dat je schildert en waar de ramen zich bevinden. Het is makkelijker van een paar tekens uit te gaan die je waarschuwen dat het zo ver is. Kijk naar eventuele scheurtjes in de verf of andere beschadigingen, zoals verkleuring of slijtage. Als de verf aflaat, schilfert of blaasjes laat zien is het ook een teken dat de ramen opnieuw moeten worden geverfd.

Houten ramen schilderen

Allereerst zal de schilder beginnen met voorbereidend werk. De ramen worden schoongemaakt en geschuurd. Zo krijg je een ruwer oppervlak en zal de verf beter pakken. Ook zullen de oneffenheden worden weggewerkt met plamuur zodat het oppervlak weer egaal is. Na het voorbereidende werk kan de schilder beginnen met verven. Eerst komt er een grondlaag op die vervolgens weer geschuurd wordt om stof te verwijderen. Nu kan er een toplaag worden aangebracht. Voor binnenramen is dit meestal een verf op acryl basis en voor buiten zal je een verf nodig hebben op basis van terpentine. Afhankelijk van hoe goed de eerste laag pakt, zal daarna een tweede laag worden aangebracht. Hierna is de klus klaar en kunnen je ramen weer een aantal jaren mee.

Aluminium of PVC ramen schilderen

Ramen gemaakt van aluminium of PVC hoeven in principe niet geschilderd te worden. Deze komen in een bepaalde kleur die over de jaren niet zal veranderen. Ook het weer heeft weinig invloed op deze ramen, dus daarom hoef je het ook niet te doen. Als je de ramen toch een andere kleur wilt geven, is het wel mogelijk om ze te schilderen. Denk hierbij aan de gladheid van het materiaal. Om de toplaag goed te laten dekken is er een goede primer nodig. De meeste mensen kiezen er echter voor om kunststoffen of aluminium ramen niet te verven.

Extra kosten die bij het verven van ramen naar voren kunnen komen

Elke schilder berekent zijn prijzen anders en soms kan het zijn dat je behalve de kosten hier aangegeven, nog voor andere kosten komt te staan. Dit is natuurlijk niet wenselijk, dus het is altijd goed om deze van te voren met je schilder te bespreken zodat je weet waar je aan toe bent.

  • Steigers: bij het schilderen van ramen kan het zijn dat er steigers nodig zijn. In dit geval kan de schilder je hier apart voor factureren.
  • Schilderen op hoogte: als een schilder op een rare plek moet schilderen, of ergens moeilijk bij kan, is het mogelijk dat hij extra kosten vraagt omdat dit de klus arbeidsintensiever maakt.
  • Parkeer- en voorrijkosten: woon je in de binnenstad of heb je een schilder gekozen die verder weg woont, dan kan je met parkeer- of voorrijkosten te maken krijgen. Als het goed is zal dit van te voren besproken worden en is dit niet het geval, vraag er dan zeker naar.
  • Materialen: sommige schilders berekenen de kosten voor materialen apart. Het kan zijn dat je dacht een goede goedkope schilder gevonden te hebben, totdat je er achter komt dat de materialen niet zijn inbegrepen bij het uurloon of de prijs per vierkante meter.

Geld besparen op het laten schilderen van je ramen

Er zijn een aantal manieren waarop je de kosten van een schilder zo laag mogelijk kan houden.

  • Verlaagd BTW tarief: ten eerste is er een verlaagd BTW tarief voor alle schilderwerken in en om het huis. Je betaalt in plaats van 21 procent maar 6 procent. Voorwaarde is wel dat je huis niet jonger is dan 5 jaar.
  • Doe de voorbereiding zelf: maak zelf je ramen schoon, schuur ze en plamuur ze voordat de schilder komt. Zo heb je een gedeelte van zijn werkzaamheden al gedaan.
  • Kies een schilder uit de regio: zo minimaliseer je voorrijkosten en kan je gebruik maken van alle contacten en kennis die de schilder op professioneel vlak heeft van de regio.
  • Grotere opdracht voor minder geld: geef de schilder meer werk en bespaar zo op de totaalprijs. Dit is alleen nuttig als je het budget er voor hebt en je was de andere schilderwerken al van plan.

Bespaar geld met het vergelijken van offertes

Met onze vergelijkingstool kan je al tot 40 procent besparen op de totaalprijs. Door je locatie en specificaties in te vullen over de klus, kunnen wij je binnen een korte tijd een aantal offertes toesturen van schilders in jouw regio. Zo zie je snel en overzichtelijk wie je wat kan bieden en waarvoor. Vergelijk deze offertes in je eigen tijd en kom zo een stap dichter bij geschilderde ramen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?