Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Iedere toepassing heeft zijn eigen verf nodig. Voor muren wordt speciale muurverf gebruikt en hout wordt geverfd met hiervoor geschikte verf. Een belangrijk verschil tussen verven is ook of de verf geschikt is voor buitengebruik of alleen bedoeld is voor gebruik binnen. Binnen een specifieke toepassing zijn de prijsverschillen groot. De bekende discounters bieden merkloze verf voor heel veel lagere prijzen aan dan de leveranciers van professionele verf.  

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat is dekkende verf

Verf wordt gebruikt om hout en steen dekkend van een pigmenthoudende beschermlaag te voorzien.  Om tot een optimale bescherming te komen wordt verf aangebracht volgens de instructie van de leverancier. Gebruikelijk is om bij hout, na de voorbereidende werkzaamheden, het te behandelen oppervlak eerst te gronden met grondverf en daarna met een aflakverf  af te werken. Bij steen is, afhankelijk van de ondergrond, een behandeling met een primer nodig.

De kosten van dekkende verf

Verf is in verschillende kwaliteiten en prijzen te koop. Verf voor hout is te koop vanaf € 7,- per liter bij de bekende discounters tot wel € 50,- voor professionele verf van de topmerken zoals Nelf en Sikkens. Er zijn uitschieters voor verf met speciale eigenschappen zoals bijvoorbeeld bruikbaarheid bij lage temperaturen. Met deze verf kan bij temperaturen boven het vriespunt geschilderd worden. 

De prijs voor muurverf loopt van € 4,- per liter tot wel € 30,- per liter afhankelijk van het merk en de eigenschappen. De duurdere muurverf is afwasbaar en veel minder kwetsbaar dan de goedkopere muurverven en de vloeïng is beter waardoor makkelijker een mooi eindresultaatat wordt bereikt.

Kosten dekkende verf Kosten
Watergedragen verf voor hout binnen Vanaf € 7,- tot € 40,- per liter
Terpentine gedragenverf voor hout binnen Vanaf € 7,- tot € 40,- per liter

Toelichting voor de verschillende werkzaamheden

Bij het schilderen van hout is de voorbereiding net zo belangrijk voor het eindresultaat als het schilderen zelf. Krassen, butsen en scheuren  worden met staalplamuur weggewerkt, met een schuurmachine wordt het oppervlak glad geschuurd en met een goede ontvetter, zoals St Marc of Universol, wordt het oppervlak ontvet. Voordat begonnen kan worden met schilderen is het belangrijk dat het hout vlak, vetvrij en droog is. Bij het schilderen van  hout is sprake van een verfsysteem dat bestaat uit een aantal lagen grondverf en een aantal lagen aflakverf. De leverancier geeft instructies voor een bij de geleverde verf passend verfsysteem. Tussen de lagen door wordt de laatste verflaag na droging met de hand licht opgeschuurd met fijn schuurpapier. Gaat het binnen vooral om het aanbrengen van een bij het interieur passende kleur, buiten staat de bescherming van het te schilderen hout centraal. De verf voorkomt dat aan de buitenkant van de woning gebruikt hout achteruit gaat en gaat rotten. Voorkomen is beter dan genezen, het vervangen van bijvoorbeeld kozijnen is een kostbare aangelegenheid.

Dekkende muurverf is er ook in verschillende soorten en kwaliteiten en voor binnen en buiten. Bij de kwaliteit gaat het met name om de dekking en om de mogelijkheid om de verf later schoon te maken met water en schoonmaakmiddelen en, bij de beste kwaliteit muurverf, de muur te kunnen schrobben. Latexverf  levert een minder goed te reinigen muur op terwijl vinylverf juist een heel goed te reinigen muur oplevert. In keuken en badkamer kan dus beter vinylverf gebruikt worden. De prijs van deze verf ligt een stuk hoger dus het is belangrijk om na te denken hoe belangrijk het met water en schoonmaakmiddelen kunnen reinigen van de muren van de verschillende ruimtes is.

Muurverf voor buiten is weer een andere categorie.  Naast het kleuren van de muur heeft deze verf ook de functie van het verminderen of voorkomen van vochtintrek in de muur en erosie van de muur. Voor het aanbrengen van de verf wordt de muur goed gereinigd met water en worden waar nodig reparaties aan de muur uitgevoerd. Bij nieuwe bakstenen of betonnen muren kan hierbij een hogedrukspuit gebruikt worden. Wees bij oudere huizen met een kalkvoeg voorzichtig met het gebruik van een hogedrukspuit. Het risico bestaat dat de zachte kalkvoeg tussen de stenen vandaan gespoten wordt. Acrylmuurverf is de meest gangbare verf voor buitenmuren. Het is slijtvast, voorkomt dat water de muur in trekt maar laat vocht in de muur wel vrij.

Geld besparen op dekkende verf

De beste manier om geld te besparen op verf is zorgen dat je bij de toepassing geschikte verf koopt in de hoeveelheid die je daadwerkelijk nodig hebt. De literprijs wordt lager bij een groter aantal liters. Met name bij muurverf kan het prijsverschil per liter behoorlijk oplopen. Koop je samen met bijvoorbeeld buren, vrienden of familie in dan zal iedereen daar door de lagere literprijs voordeel bij hebben.

Sta je op de steiger om de muur te schilderen dan is dat een geschikt moment om ook de dakgoten schoon te maken en te controleren. Het verwaarlozen van de dakgoot levert behalve een verstopte dakgoot ook vaak kostbare vervolgschade op die  voorkomen kan worden.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Het bepalen van de benodigde hoeveelheid verf is de eerste stap om kosten te besparen. De tweede stap is het gebruik van onze vergelijkingstoop waarmee je gericht op zoek kunt gaan naar de dekkende verf aanbieder die de door jou benodigde verf het goedkoopst kan leveren. Laat je gegevens achter en we zorgen ervoor dat je op korte termijn een aantal offertes ontvangt waarmee je stevige kortingen, tot wel 40 %, op de prijs van de verf realiseert.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?