Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Of je nu je huis laat schilderen door een professionele schilder of je wilt het zelf doen, je krijgt te maken met verschillende verfsoorten. Er zijn soorten die niet ruiken voor binnen, die extra dekkend zijn en op oliebasis voor buiten en lak speciaal voor houten constructies. Een schilder weet precies welke verf te gebruiken in welke situatie, maar als je er alleen voor staat is het wel belangrijk dat je weet welke verf je het beste kan nemen. Hier kan je lezen over de kosten en de kenmerken van verschillende soorten verf zowel voor gebruik binnen als buiten.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Hoeveel kost verf?

De prijs van verf wordt bepaald door het soort verf dat je kiest naar aanleiding van je omstandigheden. Over het algemeen is buitenverf goedkoper, omdat dat sterker moet zijn en de oppervlakte beter moet beschermen. Ook heeft het pigmentgehalte invloed op de prijs. Hoe meer pigment, hoe beter het dekt en hoe duurder de verf. De volgende tabel geeft een overzicht van de meest gangbare verfsoorten en prijzen, inclusief BTW.

Soort verf Prijs per liter
Latex muur en plafond €11 – €21
Grondverf €21 – €31
Beits €26 – €36
Alkydverf €26 – €41
Acrylverf €31 – €46

Deze verfsoorten kunnen worden onderverdeeld in grondverf voor de basis en binnen- of buitenverf voor gebruik als toplaag.

Grondverf

Grondverf wordt gebruikt als verflaag voordat je de uiteindelijke verf aanbrengt. Het zorgt ervoor dat het oppervlak klaar is voor de toplaag, dat deze goed pakt en dat de kleur van je verf beter uitkomt. Je kan grondverf zowel voor binnen als buiten gebruiken en als je het verven van je muren in één keer goed wilt doen, is een laag grondverf ten zeerste aan te raden.

Verf voor binnen

Binnen verf is over het algemeen goedkoper, omdat de oppervlaktes binnen beter beschermd zijn. Soms heb je te maken met water, zoals in de badkamer, of met viezigheid zoals in de keuken, maar daar zijn speciale verfsoorten voor. Verfsoorten voor binnen ruiken minder zijn vaak op waterbasis.

Witkalk

Dit is de goedkoopste binnen verf en werd vroeger veel gebruikt, maar nu zie je het steeds minder behalve in oudere huizen. Witkalk is een poeder dat je moet mengen met water en dat je vervolgens op de muren aanbrengt. Het geeft je muren een mat wit uiterlijk dat een beetje afgeeft als je er met een nat doekje overheen wrijft. Acrylverf kan niet worden aangebracht over witkalk, dan moet je de muren eerst goed schoonmaken met water.

Latex

Latex is een verf op waterbasis dat vooral voor de plafonds en muren wordt gebruikt. Deze verf heeft een heleboel voordelen en wordt veel gekocht. Latex vlekt namelijk moeilijk en is schimmelbestendig. Bovendien heeft het isolerende kwaliteiten zodat je je stookkosten kan verminderen en CO2-uitstoot ook. Voor slaap- en woonkamers is er latex op waterbasis, maar als je graag latex wilt gebruiken voor de keuken of de badkamer, dan is er acryl- of vinyl latex die water afstoten.

Acrylverf

Acrylverf is net als latex een verf op waterbasis. Het ruikt nagenoeg niet en droogt snel. Het behoudt zijn kleur erg lang, daarom is het zeer geschikt voor gebruik binnenshuis. Je kan acryl alleen niet overschilderen, behalve met een nieuwe laag acryl. Acyl zelf kan wel op andere verflagen worden aangebracht, behalve op witkalk.

Renovatieverf

Renovatieverf is er om oppervlaktes te herstellen. Je brengt het aan als grondverf op muren met nicotine aanslag, watervlekken of andere kleur-beschadigingen. Daarna kan je er overheen verven met de uiteindelijke kleur zonder dat je de vlekken terug kan zien.

Verf voor buiten

Verf voor buiten is dus duurder omdat het de oppervlaktes soms jaren moet beschermen van allerlei weersomstandigheden. Doe je dit niet goed, dan kan het zijn dat er water in je hout trekt en dat het gaat rotten. Als je dat laat zitten, moet je in het ergste geval het hout vervangen en dan ben je veel meer geld kwijt. Zorg er dus voor dat je je kozijnen, schutting en andere houten constructies buiten goed onderhoud.

Beits

Beits wordt veel gebruikt voor hout omdat je het in veel verschillende kleuren kan vinden en zowel als dekkende verf als transparante laag kan gebruiken. Beits beschermt het hout tegen alle weersomstandigheden en is dus multifunctioneel inzetbaar.

Hoogglansverf

Je kan hoogglansverf voor je kozijnen gebruiken om ze een mooie glanzende kleur te geven die een dikke laag aanbrengt zodat het hout optimaal is beschermd. Je kan hoogglansverf aanbrengen op zowel hout als aluminium en PVC. Hoogglansverf heeft als voordeel dat het makkelijk schoon te maken is en weinig vuil aantrekt.

 

Transparante lak

Transparante lak wordt veel gebruikt op onbewerkt hout, omdat het de natuurlijke patronen duidelijk naar voren brengt. Maar het kan ook op andere oppervlaktes worden aangebracht. Lak beschermt echter niet zo heel erg goed van de weersomstandigheden en moet elke drie jaar opnieuw worden aangebracht.

Geld besparen op verf

Als je zelf besluit te gaan verven, dan heb je al de goedkoopste optie gekozen en spaar je het geld voor een schilder uit. Het is niet verstandig om geld te besparen op je verf zelf, het moet kwaliteit zijn en je wil dat het makkelijk aan te brengen is, dat je er niet al te veel verf voor nodig hebt en dat het er goed uit ziet. Je kan wel de goedkoopste verfsoorten kiezen zoals witkalk voor binnen en beits voor je hout buiten. Het inhuren van een schilder is duurder, maar het is een stuk gemakkelijker, kost een boel minder tijd en je weet zeker dat het goed gebeurt. Bovendien weet de schilder welke soorten verf waar het beste te gebruiken en welke kleuren goed bij elkaar passen.

Bespaar tot 40 procent op een schilder met onze vergelijkingstool

Als je nog aan het twijfelen bent of je het schilderen zal uitbesteden, is het misschien goed om te weten dat op alle schilderwerken in een huis van twee jaar of ouder een lager BTW tarief van kracht is. Dit is namelijk maar 6 procent en wordt berekend over de totaalkosten. Ook kan je geld besparen op een schilder door hem een grotere opdracht te geven zodat hij een gunstiger tarief met je kan afspreken. En daarnaast kan je door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken, nogmaals besparen. De tool kan je namelijk een aantal offertes aanleveren van schilders bij jou in de buurt. Deze kan je met elkaar vergelijken op prijs, of op andere punten die voor jouw klus belangrijk zijn. Zo kan je tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft het uitbesteden of zelf doen van je schilderwerken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?