Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Beits en lak zijn van oorsprong transparante verven. Bij gebruik ervan blijft de houtstructuur zichtbaar. Overigens worden er ook dekkende beitsen en lakken verkocht. Het verschil tussen beits en lak is dat beits het hout intrekt en dus niet echt een laag vormt op het hout en lak wel een harde laag vormt op het hout. Bij beits of lak hoeft geen grondverf gebruikt te worden. Verschillende lagen komen dus uit dezelfde pot. Beits is een stuk goedkoper dan lak en leent zich heel goed voor de bescherming van bijvoorbeeld schuttingen, tuinhuisjes en hekwerk. Lak wordt onder andere gebruikt bij de afwerking van parketvloeren en meubels. Eigenlijk daar waar de afwerking niet alleen draait om bescherming maar de lak ook voor een mooie uitstraling moet zorgen.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat is beits en lak

Beitsen zijn er op olie, water en alcohol basis. Buitenbeits biedt bescherming tegen weer en wind en zorgt dat vocht niet makkelijk het hout binnendringt. Vaak  houdt het ook UV straling tegen. Binnenbeits heeft vooral als functie  het hout een kleur te geven en een zekere mate van waterbestendigheid te geven.

 

Lak is gebaseerd op natuurlijke of synthetische hars en heeft als functie het hout te af te sluiten voor invloeden van weer en wind en tegen het oplopen van butsen en krassen.  Lak kan watergedragen of terpentine gedragen zijn. Anders dan beits sluit lak het hout echt in en vormt na het aanbrengen van een aantal lagen een keiharde en beschermende laag over het hout heen.

De kosten van beits en lak

De prijs voor binnenbeits begint bij ongeveer € 5,- per liter waarmee ongeveer 15 vierkante meter gebeitst kan worden. Dit is beits die eigenlijk alleen een kleur geeft aan het hout en geen bescherming biedt die buiten nodig is om achteruitgang en rotten van hout te voorkomen. De kosten van een liter buitenbeits begint bij ongeveer € 15,- en van de professionele soorten loopt de literprijs op tot € 35,-

 

De prijs van lak voor gebruik binnenshuis begint bij ongeveer € 10,- per liter. De prijs van vloerlak begint ongeveer bij € 20,- per liter en loopt door tot ongeveer € 35,- . Buitenlak

 

Kosten beits en lak Kosten
Beits binnen Vanaf € 5,- tot € 20,- per liter
Beits buiten Vanaf € 15 tot € 35,- per liter
Meubellak Vanaf € 10,- tot € 25,- per liter
Vloerlak Vanaf € 20,- tot € 35- per liter
Buitenlak Vanaf € 20,- tot € 40,- per liter

Toelichting voor de verschillende werkzaamheden

Te beitsen buitenhout zoals bijvoorbeeld schuttingen, tuinhuisje en hekwerk, wordt eerst goed schoongemaakt met een ruwe borstel. Als er echt sprake is van vettige viezigheid is het verstandig het hout met een een goede ontvetter zoals St Marc of Universol te schrobben. Anders dan bij verf en lak, zal het te beitsen hout over het algemeen niet glad zijn en schuren is dan ook niet noodzakelijk. Het schuren is mede niet noodzakelijk omdat de werking van beits gebaseerd is op het in het het hout trekken van de beits en van een zo goed mogelijke hechting op het hout geen sprake is.  Na het schoonmaken van het hout kan de beits in een aantal lagen met een stevige blokkwast of een lakviltroller worden aangebracht. Let er bij het beitsen op dat ook de hoekjes goed gebeitst worden. Dit zijn de meest kwetsbare plekken en het is belangrijk dat die zeker niet overgeslagen worden. Met een stevige kwast kunnen deze hoeken en aanhechtingspunten getamponneerd worden.

 

Binnenbeits is vooral decoratief en biedt geen of nauwelijks bescherming. Voordat de beits wordt aangebracht is het zaak het hout zo netjes mogelijk te maken en krassen en butsen weg te schuren en scheuren met vloeibaar hout in de passende kleur te vullen. Na het ontvetten en stofvrij maken kan de beits,  als het hout weer opgedroogd is,  aangebracht worden met geschikte verfroller of kwast. Zorg voor het gelijkmatig aanbrengen van de beits omdat anders kleurverschillen ontstaan.

 

Lak wordt onder andere gebruikt op vloeren en meubels en vormt een afsluitende laag op het hout die keihard wordt. Lak biedt bescherming tegen vocht en tegen stoten en het ontstaan van butsen en beschadigingen en zorgt ervoor dat het gelakte object er strak uitziet. Schuur bestaande beschadigingen en krassen goed weg. Krassen zullen bij het gebruik van transparante lak zichtbaar blijven. Gebruik een voor de gebruikte lak geschikte lakroller of kwast en schuur tussen de lagen met fijn schuurpapier de laatste laag licht op.

 

Werk  je op hoogte, bijvoorbeeld bij het beitsen van een planken gevelbedekking, laat veiligheid dan bovenaan staan en gebruik een steiger met een reling. Het werken vanaf een ladder leidt vaak tot ongelukken doordat men van de treden afglijdt of naar links of rechts omvalt doordat te ver buiten de ladder door gewerkt wordt. Een ladder is goedkoper dan een steiger maar echt veel gevaarlijker.
Geld besparen op beitsen en lakken
Verstandig inkopen levert het meeste geld op. Met een goede inschatting van het aantal benodigde liters wordt het kwantum voordeel optimaal benut. Door beits en lak te kopen met eigenschappen die passen bij de toepassing wordt voorkomen dat te dure beits of lak gebruikt wordt.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Beitsen en lakken worden door vakhandel tot discounter aangeboden. Met onze vergelijkingstool  kun je gericht naar de goedkoopste aanbieder van de beits of lak van jouw keuze op zoek gaan. Laat je adres achter en geef aan welke (kwaliteit) beits of lak je in welke hoeveelheid nodig hebt. Binnen korte tijd ontvang je een aantal offertes waaruit je zelf een keus kunt maken. De besparing kan wel oplopen tot 40 %.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?