Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De voordeur is het visitekaartje van je huis. Het goed bijhouden zorgt voor een mooie uitstraling. Je ziet het vaak al bij de deur zelf, het is net een iets mooiere en luxer uitgevoerde deur dan de andere deuren in huis. Maar ook mooie en luxe deuren hebben onderhoud nodig om mooi te blijven. Je hebt het meeste plezier van je opgeknapte deur als de voorbereidingen voor het schilderen goed zijn uitgevoerd en de verf op de goede manier is aangebracht. Krabben, indien nodig alle verf verwijderen met een verfbrander, schuren, plamuren en herstellen, grondverf en daarna twee keer aflakken. Het is een hele klus, maar het resultaat mag er daarna ook zijn.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat is het schilderen van een voordeur

Is de verf op een voordeur nog redelijk goed en zitten er hier en daar plekken met bladderende verf of lak dan kun je die verwijderen met een krabber en daarna met plamuur bijwerken. Is de verf op veel plekken aan het bladderen of beschadigd dan is het verstandig om de oude verflagen te verwijderen met een verfbrander en een hardstalen verfkrabber. Buitenschilderwerk hoeft er niet uit te zien als een Japanse lakkast maar met de voordeur is het toch wel de moeite om extra je best te doen. Met een vuistschuurmachine schuur je de deur zo glad als mogelijk. Wees verzichtig met profielen en randjes, het is de bedoeling dat die er na de schuursessie nog steeds opzitten. Die kun je dan ook het beste met de hand schuren. Na het plamuren en schuren breng je eerst een laag grondverf aan en daarna twee dagen afdeklak. Wil je je deur met doorzichtige lak schilderen dan breng je minstens drie lagen doorzichtige buitenlak aan. De deur ziet er hierna weer op en top uit.

De kosten van het schilderen van een voordeur

Schilderen van een trap. Kosten
Arbeidskosten Van € 25,- tot € 40,-
Gereedschappen ongeveer € 50,-
Grondverf/verf/plamuur ongeveer € 75,- per deur

Toelichting voor de verschillende werkzaamheden

Een schilder zal beginnen met het afkrabben van de loszittende verf of lak. Is het verfwerk er echt slecht aan toe dan zal de schilder alle verf verwijderen.  Afhankelijk van het soort deur is dit toch al snel tussen de twee en vier uur werk. Vooral deuren met panelen, profielen en glaswerk zijn bewerkelijk.

Daarna komt het repareren van butsen, scheurtjes en oneffenheden aan de beurt.  Gebruik hiervoor staalplamuur en wees voorzichtig met het aanbrengen. Het mooie van deze plamuur is dat het snel uithard en er niet tot de volgende dag gewacht hoeft te worden om het plamuur en reparatiewerk glad te schuren. Na uitharding is het plamuur letterlijk keihard en het weer gladschuren, zodat plamuur en deur echt één zijn, is een zorgvuldig uit te voeren klus. Het plamuren en schuren zal al snel één tot twee uur duren. Dit is typisch zo’n werkje dat de geroutineerde professional veel sneller doet dan de doe-het-zelver.

Daarna komt het lak of schilderwerk. Na de eerste laag grondverf volgen nog minstens twee lagen afdeklak. Ontvet voor het schilderen de deur met sterk verdunde St Marc of Universol en wacht tot de deur weer echt helemaal droog is. Breng de verf met een flinke kwast op, vijf centimeter is een geschikte maat, en met ruime halen. Dop de kwast voor ongeveer 1/3 in de verf en breng de verf, zonder de kwast af te strijken, met ruime streken aan op de deur. Door de kwast een slagje te draaien voorkom je dat er verf afdruipt. Voor de kleine hoekjes en randjes is een lyionnertje, een penseel achtig klein kwastje, heel geschikt. Tussen de lagen door schuur je de verf met de hand licht op met fijn schuurpapier.

Een deur schilder je het van binnen naar buiten en van boven naar beneden. Dus eerst de randjes en de spijlen, dan de panelen en dan de zijkanten. Heeft de deur ramen en ben je niet echt een geroutineerde schilder plak dan de ramen af. Trek de afplaktape van de deur af voordat de verf droog is, anders trek je stukje verf mee bij het verwijderen. Het schilderen van de deur gaat snel en zal per keer in een kwartier klaar zijn. Doe je er veel langer over dan heb je een verkeerde en te voorzichtige techniek van schilderen waarmee je geen mooi eindresultaat bereikt. Durf te schilderen!

Geld besparen op het schilderen van een trap

Bij een deur die echt aan een nieuwe verfbeurt toe is valt het meeste geld te besparen door de klus zelf ter hand te nemen. Het is goed te doen als je de boven beschreven stappen doorloopt, goed gereedschap, zoals schuurmachine, krabbers, plamuurmes en kwasten, gebruikt en er geen haastklus van maakt. Het duurst wordt het als je een schildersbedrijf inhuurt om alleen de deur te schilderen. Voor een schildersbedrijf is dit een heel kleine klus. Het is verstandig om het schilderen van de voordeur te combineren met ander schilderwerk van bijvoorbeeld kozijnen of muren.

Een andere mogelijkheid om aan een voor een schildersbedrijf interessant volume te komen is om het schilderen van de voordeur met bijvoorbeeld de hele straat uit te besteden. In een nieuwbouwwijk die zes jaar staat zullen alle deuren tegen die tijd aan de eerste onderhoudsbeurt toe zijn en de hele straat knapt op als alle voordeuren er weer piekfijn bijstaan.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Wil je het schilderen van je deur uitbesteden maar dan wel zo voordelig mogelijk. Dat kan door gebruik te maken van onze vergelijkinsgstool. Laat je adres achter en een omschrijving van de klus die je uitgevoerd wilt hebben en binnen korte tijd ontvang je scherpe offertes voor het schilderen van je deur. Je kunt zo wel tot 40 % op de kosten besparen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?