Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je graag je huis wil schilderen, maar je wilt geen chemische producten gebruiken die sterk ruiken, slecht zijn voor het milieu of het milieu belasten als ze worden geproduceerd, dan kan je biologische verf gebruiken. Hier kan je lezen hoeveel deze verfsoorten kosten, wat biologische verf precies is, hoeveel je kwijt bent aan een schilder om dit voor je te doen en hoe je kosten kan besparen op de prijs van een schilder.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat is biologische verf?

Biologische verf wordt ook wel natuurverf genoemd en is een verzamelnaam voor verfsoorten die gemaakt zijn met de gezondheid mens en milieu in het achterhoofd. Ze bestaan daarom uit natuurlijke stoffen die ongevaarlijk zijn en bestaan uit planten of mineralen. Denk hierbij aan bijenwas of lijnolie in combinatie met oplosmiddelen zoals water en terpentijn en een natuurlijk pigment. Biologische verf wordt dus gemaakt van natuurlijke producten en vervaardigd zonder het milieu of de mens schade te doen.

De kosten van biologische verf

Biologische verf heeft de naam duur te zijn, maar dit is niet meer zo. Je kan rekenen op een prijs gelijk met een kwalitatief goede en dekkende synthetische verf. En van natuurverf kan je dezelfde eigenschappen verwachten. De volgende tabel geeft de kosten weer van de verschillende soorten natuurverf die op dit moment op de markt zijn.

Soort biologische verf Kosten
Muurverf binnen €25 – €35 per 5 liter
Muurverf buiten €20 – €25 per 5 liter
Grondverf muren binnen en buiten €15 – €25 per liter
Houtverf binnen €25 – €35 per liter
Houtverf buiten €30 – €40 per liter
Grondverf hout binnen en buiten €30 – €40 per liter

Misverstanden over biologische verf

In tegenstelling tot synthetische verf, is biologische verf natuurlijk afbreekbaar en vervaardigd middels een duurzaam proces. Er zijn een aantal misverstanden met betrekking tot biologische verf. Zo zou het duurder zijn dan andere verfsoorten, maar zoals je in de tabel kan zien, betaal je net zoveel als voor een kwalitatief goede verf van een bekend merk. Een ander misverstand is dat deze verf niet in veel kleuren te krijgen is. Ook dit is niet waar, tegenwoordig kan je biologische verf in allerlei modieuze en natuurlijke kleuren vinden. Metallic of fluorescerende kleuren zijn echter niet verkrijgbaar, die komen niet in de natuur voor. Als laatste is er de kwaliteit van de biologische verf. Deze is net zo goed als voor soortgelijke kwalitatieve synthetische verven. Er is dus eigenlijk geen reden waarom je biologische verf niet een kans zou kunnen geven.

Mineraalverf en lijnolieverf

Mineraalverf is een biologische verf die bestaat uit zand, zout en water. Het is speciaal geschikt is voor minerale ondergronden zoal beton, pleister en steen, omdat het zich aan de ondergrond bindt. Daardoor bladdert deze verf ook nooit en is het erg goed bestand tegen vervuiling en extreme weersomstandigheden. Bovendien verkleurt mineraalverf niet gauw en is het zowel binnen als buiten te gebruiken. Van lijnolieverf is lijnolie het bindmiddel. Het droogt sneller dan andere biologische verven en hecht goed aan de ondergrond. Beide kunnen over synthetische verven worden aangebracht, maar zoals altijd is het beter om de ondergrond eerst te behandelen.

De kosten van een schilder

Wil je graag je huis laten schilderen met biologische verf, dan kan je hier een schilder voor aannemen. Het is niet makkelijk te zeggen hoeveel de schilder voor dit verzoek zal vragen, maar het is wel mogelijk een bedrag aan te geven per vierkante meter of per uur. De schilder zal dit van tevoren met je afspreken. Meestal vraagt men een bedrag per vierkante meter als er een groot oppervlak geschilderd moet worden, en een bedrag per uur als het een specialistische klus is, zoals de kozijnen of een trap. De volgende tabel geeft deze gemiddelde kosten weer inclusief BTW en materialen. Omdat je om biologische verf vraagt, kan dit dus iets anders uitpakken. Dit hangt af van de prijs die de leverancier van de schilder vraagt voor biologische verf. Je kan de verf ook zelf kopen, maar over het algemeen kan een schilder dit goedkoper krijgen.

Soort schilderwerk Prijzen
Binnenschilder €29 – €34 per m2
€34 – €39 per uur
Spuitwerk €5 – €9 per m2
Sauswerk €9 – €14 per m2
Buitenschilder €34 – €39 per m2
€39 – €49 per uur

Hoe kan je kosten besparen op een schilder?

Al met al kan het dus best prijzig zijn wil je een schilder inhuren. Hier kan je lezen hoe je hier geld op kan besparen door slim naar je klus te kijken.

  • Buitenschilder in de winter: als je een buitenschilder in de winter inhuurt, krijg je vaak wel tot 30 procent korting. Dit is meestal het geval tussen 21 november en 21 maart, omdat er dan minder werk is.
  • Alles in één: ben je van plan een schilder in te huren, kijk dan goed om je heen en beslis wat er allemaal gedaan moet worden. Hoe meer werk je aan de schilder heeft, hoe gunstiger de prijs over het algemeen. Natuurlijk moet je hier wel het budget voor hebben.
  • BTW tarief: op alle schilderwerken in en rondom een huis dat ouder is dan 2 jaar, wordt op de totaalfactuur door de schilder zelf geen 21 procent BTW, maar 6 procent in rekening gebracht. Dat scheelt toch 15 procent.
  • Doe het zelf: door een gedeelte zelf te doen, kan je ook geld besparen zonder dat je het zware werk op je neemt. Doe bijvoorbeeld het voorbereidende werk door de meubels af te dekken en de kamers klaar te maken. Of je kan achteraf ook alles opruimen. Bespreek dit van tevoren wel met je schilder en zorg er voor dat dit geen effect heeft op de garantie.
  • Ouderhoud: dit is meer preventief, maar als je je oppervlakten goed onderhoudt kan je later een groot bedrag uitsparen om het allemaal weer te laten renoveren. Lees ook: dak ontmossen

Met onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je nog meer besparen op je schilders kosten

Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je helpen bij het opvragen van offertes. En dat is waar het besparen op een schilder begint. Door de specificaties van je klus door te geven en de locatie, kunnen wij doelgericht zoeken naar schilders in jouw buurt. Binnen een korte tijd kan je dan een aantal offertes in je inbox verwachten die je kan vergelijken in je eigen tijd en op punten die voor jou belangrijk zijn. Zo vind je binnen de kortste keren de juiste schilder voor jouw biologische schilderwerk.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?