Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Grondverf is verf die gebruikt wordt als basislaag voor aflakverf bij het schilderen van hout. De grondverf zorgt voor de goede hechting aan het hout en is een belangrijke component van een verfsysteem.  Een goede verflaag kan niet zonder grondverf die in één of twee lagen wordt aangebracht.

Grondverf is er in verschillende prijzen. Bij binnenschilderwerk maakt het niet echt heel veel uit welke grondverf gebruikt wordt. De belangrijkste functie van binnen schilderen is het geven van kleur aan het hout. Buiten is het beschermen van het hout de belangrijkste reden om te schilderen. Zonder goed schilderwerk gaan kozijnen, deurposten en raamposten snel achteruit en zonder goed verfsysteem zal het hout binnen de kortste keren gaan rotten met kostbare noodzakelijke reparaties als gevolg.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat is grondverf

Grondverf heeft een veel groter vullend vermogen dan aflakverf. Aflakverf zou, zonder een grondverflaag, vrijwel volledig in het hout trekken terwijl grondverf deels intrekt maar deels ook een laag op het hout vormt. De grondverf geeft ook een veel betere hechting voor de aflaklaag dan het kale hout kan geven.

Buiten, waar de elementen vrij spel hebben met ’s winters vocht en kou en ’s zomers hoog oplopende temperaturen op met name  de op de zon gerichte  kozijnen en deuren, is een stevige en robuuste bescherming door een goed verfsysteem van groot belang voor het behoud. Na de voorbereidingen is het goed aanbrengen van grondverf volgens de instructie van de leverancier dan ook een belangrijke stap.

Een laag grondverf is ook nodig als je watergedragen verf gaat schilderen op hout dat al met terpentine gedragen verf geschilderd is. Watergedragen aflakverf hecht slecht op een terpentine gedragen aflaklaag en met een goede grondverf wordt dit probleem opgelost.

De kosten van grondverf

Een blik grondverf van 0,75 liter is te koop in de prijs range van € 10,- tot wel € 30,-. Het is verstandig om bij  de aflak verf horende grondverf te gebruiken en niet  bij duurdere aflak verf de goedkoopste grondverf te zoeken. Een verfsysteem is zo sterk als de zwakste schakel en bij gebruik van niet bij de aflak verf passende grondverf zal dit de grondverf zijn. Tegenwoordig is het mogelijk om tegen een geringe meerprijs de grondverf in de gewenste kleur te krijgen waardoor bij het aanbrengen van de aflak verf sneller van een goede dekking sprake zal zijn.

 

Kosten grondverf Kosten
Grondverf Van € 10,- tot € 30,- per liter

Toelichting voor de verschillende werkzaamheden

Een goede voorbereiding is bij schilderen het halve werk en het is dan ook erg belangrijk om het te schilderen oppervlak, na het schuren, goed te ontvetten en stofvrij te maken. Voor het ontvetten werd vroeger ammoniak gebruikt maar dat is niet echt een prettige stof om mee te werken vanwege het op de keel slaan van de ammoniakdampen. St Marc of Universol zijn betaalbare en milieu vriendelijke ammoniak vervangers.

 

Roer voor het schilderen de grondverf goed door. Het schilderen gaat het beste met een forse kwast van ongeveer 5 cm, een kleinere kwast en een lyonnertje. Dit is een penseel achtig kwastje, voor het fijne bijwerken van het schilderwerk. Gebruik een smeerpot met handvat en doe hier zoveel verf in vanuit de pot verf dat de kwasten voor ongeveer een derde tot de helft in de verf staan.  Zet de kwasten hierin en gebruik de kwast die je nodig hebt. Werk horizontaal en van boven naar beneden met een kwast die goed in de verf staat en met ruime streken. Kwast de hoeken goed in zodat, Houd altijd een doek bij de hand voor als er druppels verf op de verkeerde plek terecht komen. Schilder je langs ramen dan kun je er voor kiezen om afplaktape te gebruiken. Je kunt ook de kunst bij professionele schilders afkijken en leren hoe je zonder afplaktape strak tot aan het glas kunt schilderen. Gebruik je afplaktape haal dit dan weg voordat de verf is opgedroogd anders is de kans groot dat je met het verwijderen van de tape ook net aangebrachte verf meetrekt.

Werk je op hoogte doe dit dan zo veilig mogelijk en gebruik een steiger met een reling. Het op een hoge ladder schilderen is een stuk goedkoper dan het huren van een steiger maar is echt veel gevaarlijker en er gebeuren regelmatig ernstige ongelukken mee.

Ga je een heel huis schilderen draai als het kan dan met de schaduw mee zodat je in de schaduw werkt. Vooral ’s zomers kan het schilderen in de zon er toe leiden dat de de verf blaren krijgt voordat de verf is opgedroogd. Een algemene richtlijn is dat op nieuw en onbeschilderd hout twee lagen grondverf worden aangebracht en bij schilderen op al aanwezige verf één laag voldoet.

Geld besparen op grondverf

Als je een keus gemaakt hebt voor een verfsysteem kun een schatting maken van de hoeveelheid verf die je nodig hebt en die hoeveelheid in één keer inkopen. Hoewel niet zo extreem als bij muurverf zakt de literprijs bij grotere hoeveelheden wel iets.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Onze vergelijkingstool verzamelt  offertes voor je. Geef aan hoeveel liter grondverf en van welke kwaliteit of merk je nodig hebt. Onze tool vergelijkt de verschillende aanbieders en zorgt ervoor dat een aantal offertes snel bij je in de mailbox belanden. We gaan voor jou op zoek naar de meest aantrekkelijke aanbieding waarmee je wel tot 40 % kosten kunt besparen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?