Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De woonkamer is letterlijk de kern van het huis. Hier ontvang je gasten en ontspan je na een lange dag werken. Deze belangrijke ruimte verdient dus speciale aandacht, en een mooie verfbeurt zal gegarandeerd in het oog springen. Misschien ben je toe aan een nieuwe kleur of is de huidige verf nodig aan vervanging toe. Dan is het zaak om eens te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om de woonkamer van een nieuw laagje verf te voorzien. En zoiets hoeft helemaal niet zoveel te kosten. Sterker nog: er kan flink in de kosten bespaard worden wanneer er rekening gehouden wordt met een aantal factoren, zoals het materiaal. Een slimme vergelijking van offertes kan bovendien nog meer schelen. Hieronder vind je een overzicht van wat er zoal mogelijk is op dit gebied en wat er te besparen valt.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat gaat het kosten?

Eigenlijk is dit altijd de eerste vraag die iedereen stelt, en dat is natuurlijk ook logisch. Immers, het hangt van de uiteindelijke kosten af of het opnieuw schilderen van je woonkamer het waard is of niet. Het kostenplaatje aan het eind van de rit hangt van een flink aantal factoren af, en een beetje verdieping kan een hoop besparen. Wij helpen hier graag mee, om te beginnen met een vergelijking van de gemiddelde prijzen van de werkzaamheden die bij het schilderen van je woonkamer om de hoek komen kijken.

Schilderwerkzaamheden woonkamer Gemiddelde prijs
Woonkamerplafond schilderen Tussen 300 en 1.600 euro
Deuren schilderen Tussen 280 en 1.100 euro
Muur schilderen Tussen 230 en 310 euro
Kozijnen schilderen Tussen 410 en 2.100 euro
Woonkamertrap schilderen Tussen 230 en 310 euro (bij 15 m2)

Hoe is de prijs van het schilderen van mijn woonkamer opgebouwd?

Het grootste gedeelte van de uiteindelijke kostprijs van het schilderen van je woonkamer gaat uiteraard naar de verrichte arbeid. Het gaat hier om maar liefst 85 procent van het totaal. De rest gaat op aan materiaalkosten. De hoge prijs die de arbeidskosten met zich meebrengen, zorgt er voor dat er vooral hierin veel te besparen valt. Het aanvragen van meerdere offertes brengt alvast een hoop duidelijkheid met zich mee en zorgt ervoor dat er een objectieve vergelijking geleverd kan worden. Het vergelijken van offertes van verschillende schildersbedrijven is een kleine moeite, die uiteindelijk veel plezier oplevert.

Andere bespaartips

Maar er zijn meer tips, tricks en handigheidjes om te besparen op de kosten van het opnieuw laten schilderen van je woning. Zo is de keuze voor de verf die gebruikt gaat worden in je woonkamer een factor die de prijs flink beïnvloedt. Hieronder hebben we de mogelijkheden en hun voor- en nadelen op overzichtelijke wijzen onder elkaar gezet.

Latexverf

Een van de meest voorkomende manieren om een woonkamer te verven is met latex. Deze verf komt in ongeveer beetje alle kleuren van de regenboog en kan naar hartenlust gemengd worden. Latexverf is daarbij zeer voordelig, zeker in vergelijking met het laten spuiten van de woonkamer. Beide methoden zorgen voor een mooi eindresultaat en de uiteindelijke keuze komt uiteindelijk dus vooral neer op persoonlijke smaak. Maar vaak wordt deze keuze ook overgelaten aan de schilder, net als het afplakken van de plinten. Deze klus dient namelijk zeer zorgvuldig te gebeuren, je wilt natuurlijk niet achterblijven met verfstrepen op ongewenste plekken. Latex wordt aangebracht op de klassieke manier, met roller en kwast.

De woonkamer laten spuiten

Zoals gezegd is dit de andere, veelgeziene methode om een woonkamer te opnieuw te schilderen. Kwalitatief gezien zijn beide methoden gelijk, maar het eindresultaat verschilt. Wanneer er gekozen wordt om de woonkamer te laten spuiten, dan zal de muur uiteindelijk een glad oppervlak krijgen. Andere structuren zijn dus niet handig om op deze manier te verven. Ook hier is het weer het beste om de huisschilder om advies te vragen. Ook zijn er verschillen in de materiaalkosten, naargelang het type verf dat gebruikt wordt. Gewone latexverf voor binnenshuis is al te koop voor een prijs van zes tot tien euro. Wil je echter liever Alkydverf, dan kan de prijs oplopen. Deze verfsoort is namelijk verkrijgbaar tussen de 21 en 41 euro. En dan is er nog de grondverf, die kost tussen de 26 en 51 euro. Je ziet het; naast de arbeidskosten kan ook het gebruikte materiaal de uiteindelijke kostprijs danig beïnvloeden. En ook hier geldt weer het devies: de schilder kan je hierin het best adviseren.

Tot slot nog een paar handige bespaartips

Verlaagd btw-tarief
In principe is het zo dat voor schilderwerk een btw-tarief van zes in plaats van de gebruikelijke 21 procent gerekend mag worden. De voorwaarde hiervoor is wel dat je woning ouder is dan twee jaar en dat de schilderwerken uitgevoerd worden door een professionele schilder

Overweeg een winterschilder

Omdat het in de wintermaanden voor schildersbedrijven moeilijker is om voldoende klussen binnen te halen, stunten die dikwijls met hun tarieven. De winterschilder is dan ook een gevestigd begrip, en niet voor niets. Het is namelijk zeer voordelig om schilderwerkzaamheden te laten uitvoeren in de wintermaanden. Op de uiteindelijke kostprijs kan het zomaar dertig procent schelen.

Doe zelf de voorbereidingen

Een andere bespaartip is wellicht meer besteed aan de wat handigere mensen. Het kan veel schelen om het voorbereidend werk zelf uit te voeren. Het kost wat tijd, maar het scheelt een hoop. Denk hierbij aan het weghalen, verplaatsen en afdekken van meubels en het afplakken van de muren. Vooral deze laatste klus is tijdrovend en dient nauwkeurig te gebeuren.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Een offerte aanvragen voor schilderwerk in je woonkamer is wellicht niet je favoriete bezigheid, dat snappen wij. Daarom hebben we voor jou een handige vergelijkingstool ontwikkeld, waarmee je geheel gratis en vrijblijvend vooronderzoek kan doen. Vul je locatie en wensen in, en schildersbedrijven bij jou in de buurt zullen offertes ter vergelijking naar je toesturen, waardoor je uiteindelijk tot zo’n veertig procent in de totale kosten kan besparen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?