Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Schilderen is een arbeidsintensieve klus waar veel uren in gaan zitten en goede materialen voor nodig zijn om een mooi resultaat neer te zetten. Voor de doe-het-zelver gaat het alleen om de materialen  zoals bijvoorbeeld verf, schoonmaakmiddelen, afdekplastic, kwasten, verfkrabbers, rollers, smeerpotten, een steiger of ladder en schuurpapier. Bij het laten uitvoeren van het schilderwerk komen hier de kosten van de schilder bij. Verf is in verschillende kwaliteiten en prijzen te koop maar over het algemeen geldt dat werken met goede materialen het halve werk is en het aan het werk gaan met de goedkoopste verf die er te koop is na verloop van tijd teleurstelling op kan leveren.

*Tip:

→ Wat kost schilderwerken? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

De kosten van schilderwerk

De volgende tabel geeft de kosten weer van de met schilderwerk samenhangende componenten. De tabel geeft een indicatie, per aannemer , leverancier van materialen en de gebruikte techniek zijn er verschillen.

De kostencomponenten van schilderwerk Kosten
De schilder van €25,- tot € 40,- per uur
De materialen
 huur steiger ongeveer € 20,- per dag
 grondverf vanaf € 10,-tot € 30,- per liter
 dekverf vanaf € 15 tot € € 40,- per liter
Benodigdheden (krabbers, afdekplastic etc.) ongeveer € 50,-

Toelichting voor de verschillende werkzaamheden

Een professionele schilder heeft een uurtarief van tussen € 25,- en € 40,- per uur. Bij het uitbesteden van een klus zal een schilder op basis van een inschatting van het aantal uren, binnen deze marge ook een aanbieding doen.  Het voordeel van het afspreken van een vaste prijs is dat het rust geeft bij de uitvoering, een rokende schilder die elk uur een sigaret rookt doet dit in zijn eigen tijd, en financiële verrassingen voorkomt.

Naast het uurtarief van de schilder wordt de verf en andere materialen en benodigdheden in rekening gebracht. Het is goed vooraf een beeld te krijgen om welk bedrag het ongeveer gaat. Professionele schilders gebruiken professionele verf en de prijs van professionele verf is vaak hoger dan de huis-, tuin- en keukenverf voor de doe-het-zelver.

 

Voordat het schilderen kan beginnen zal het vaak nodig zijn om de oude verflaag te verwijderen met een föhn of brander en een verfkrabber. Dit is een arbeidsintensieve klus waarbij de vakschilder een brander gebruikt. Dit werkt een stuk sneller dan een föhn maar de kans op ongelukken, brandplekken op het houtwerk en gesprongen ruiten is voor de doe-het-zelver een stuk groter dan wanneer hij met een föhn werk. Ook met de föhn is het erg oppassen.

Voor het afkrabben zijn de traditionele driekhoekige verfkrabbers beschikbaar. Nadeel van deze krabbers is dat ze bot worden en, anders dan de vakschilder, de doe-het-zelver vaak niet de apparatuur en de kunde heeft om de krabbers regelmatig te slijpen. Een goede oplossing is het gebruiken van de hardstalen krabbers die bij iedere goede verfwinkel of doe-het-zelf zaak in verschillende maten en vormen te koop zijn. Ze zijn een stuk duurder dan de traditionele krabbers maar voor de doe-het-zelver is dit een goede investering.

De schilder zal bij het schilderen van het buitenwerk mogelijk ook slechte plekken in de kozijnen of deurposten tegenkomen die reparatie behoeven. Kleine reparaties kan een schilder zelf uitvoeren. Als hierover geen afspraken gemaakt zijn zal dit meerwerk en dus extra kosten opleveren. Voor het oplossen van niet te repareren problemen, zoals bijvoorbeeld een rotte onderdorpel, is de timmerman de aangewezen vakman om de rotte onderdorpel te vervangen. Het is aan te raden om vooraf de staat van het houtwerk te onderzoeken of te laten onderzoeken om je niet te laten verrassen door noodzakelijk maar kostbaar herstel.

Bij onderhoud op hoogte is een steiger nodig. Het hangend op een hoge ladder uitvoeren van schilderwerkzaamheden is gevaarlijk en de kans op ongelukken is een stuk groter dan met een steiger.  Een schilder zal vaak zijn eigen steiger meenemen en de kosten hiervan in de prijsafspraken verrekenen. Pak je zelf het schilderwerk op dan is het goed te bedenken dat buitenschilderwerk zich door het Nederlandse weer niet strak laat plannen en de kosten voor huur van een steiger bij aanhoudend slecht weer behoorlijk op kunnen lopen.

Geld besparen met schilderwerk

Schilderwerk is door een beetje handige doe-het-zelver met veel tijd om handen heel goed  te doen. De bespaarde kosten zullen aanzienlijk zijn ook als maar een deel van het werk, bijvoorbeeld het afbranden van de verf, zelf gedaan wordt.  Het punt van schilderwerk voor de particulier is dat het afbranden, repareren, schuren, gronden, opschuren en schilderen erg veel tijd kost en fysiek ook best wel zwaar kan zijn door de plotselinge inzet van ongetrainde spiergroepen. Met groot onderhoud aan het buitenhoutwerk, bijvoorbeeld de  kozijnen, deurposten, windvanen en betimmeringen, van een vrijstaande woning kan de eigenaar snel een paar weken full-time bezig zijn. Veel eigenaren zullen, als het even kan, de vakantie liever aan vakantie besteden dan aan het schilderen van de buitenboel.

 

Volume is het toverwoord bij schilderwerk. De materialen worden per liter en kilogram beduidend  goedkoper en bedrijven zullen scherper intekenen. Zowel voor de doe-het-zelver als voor de uitbesteder valt er geld te verdienen door het niet alleen te doen maar het (laten) schilderen van de eigen woning in de inkoop en aanbesteding te combineren met het (laten) schilderen van andere woningen.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Je kunt wel tot 40 % op de kosten besparen door voor het laten opstellen van offerte gebruik te maken van onze vergelijkingstool. Voer je adres in en geef een bescherming van het soort schilderwerk en de omvang en op korte termijn krijg je verschillende offertes voor de klus toegestuurd.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?