Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De slaapkamer is een ruimte waar we ontzettend veel tijd doorbrengen. Toegegeven: dat gebeurt vaak in de nachtelijke uurtjes en onbewust, maar toch. De mens brengt een derde van zijn leven slapend door, bij een levensduur van rond de negentig spreken we toch al gauw over maar liefst dertig jaar. Een goede nachtrust is van levensbelang voor het optimaal functioneren overdag. En juist om die reden mag er best af en toe wat extra aandacht besteed worden aan het creëren van een huiselijke sfeer in deze belangrijke ruimte. De tijd die we er door brengen dient immers zo comfortabel mogelijk te zijn en een fijne, frisse uitstraling helpt daar meer bij dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Een nieuw laagje verf zal ook je slaapkamer ten goede komen en heeft dus zijn weerslag op je hele functioneren. Wij willen je graag wegwijs maken in het woud van de mogelijkheden met betrekking tot het schilderen van je slaapkamer. En er zijn een aantal slimme trucs die je hierbij kan hanteren, waardoor je uiteindelijk ook over de prijs niet wakker hoeft te liggen.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat kost het schilderen van mijn slaapkamer?

De uiteindelijke kosten van het schilderen van een slaapkamer hangen natuurlijk van een aantal factoren af. Zo speelt het te schilderen oppervlak uiteraard een flinke rol, en ook de verfsoort doet een duit in het zakje. Er zijn ruwweg twee methodes om je slaapkamer van een nieuwe laag verf te voorzien, met latexverf die aangebracht wordt met roller en kwast, of door middel van een spuitbus. Uiteraard hangt de uiteindelijke beslissing natuurlijk vooral af van je eigen smaak en voorkeuren. Latex is ietwat veelzijdiger in de zin dat het op veel meer verschillende texturen aangebracht kan worden. Spuiten gebeurt doorgaans alleen op gladdere oppervlakken. Het is verstandig om goed te informeren betreffende de mogelijkheden met het schildersbedrijf dat de klus aan gaat nemen. De aannemer adviseert je met alle plezier en heeft alle materialen tot zijn beschikking.

Hoe zijn deze kosten opgebouwd?

Het schilderen van je slaapkamer brengt verschillende soorten kosten met zich. Hierboven werd al een klein beetje uitgewijd over de verschillen in materiaal. Uiteraard brengen verschillende soorten materiaal ook andere kosten met zich mee, waarvan sommige voordeliger uit zullen vallen dan andere. Om je een idee te geven van de kosten van de verschillende soorten verf brengen we je hieronder een handig overzicht die de gemiddelde kosten op het internet met elkaar vergelijkt. Zo kun je gemakkelijk zien welke verfsoort het meest voordelig is. Naast de keuze voor latex of spuitverf speelt ook nog de grondlaag of –lagen een rol in de uiteindelijke eindprijs.

Soort verf (Slaapkamer) Gemiddelde prijs per liter
Latex Tussen 5 en 11 euro
Dekkende verf (spuitbus) Tussen 25 en 45 euro
Grondverf Tussen 30 en 55 euro

 

Het uurtarief van de schilder

En dan is er eigenlijk het grootste gedeelte van de kosten van iedere schilderklus, namelijk het uurtarief van de schilder. Dit beslaat eigenlijk het overgrote gedeelte van de rekening, maar liefst 85 procent van de totale kosten. Een normale binnenschilder kost per uur tussen de 35 en de 45 euro, en dit verschil in prijs kan voor jou natuurlijk voordelig uitpakken. Juist doordat de kosten van de gedane arbeid zo’n groot gedeelte van de rekening in beslag nemen valt hier veel voordeel te halen. Wanneer je meerdere offertes van verschillende schildersbedrijven onder ogen hebt gekregen, en met elkaar vergeleken hebt, wordt dit al snel duidelijk. Er zijn evenzoveel bedrijven als prijzen. Een goed vooronderzoek kan uiteindelijk enorm veel schelen, tot wel zo’n veertig procent.

De btw: een gunstig tarief

En dan komt er nog de verplichte belasting toegevoegde waarde (kortweg btw) bovenop het schilderwerk. Maar niet getreurd, want voor dergelijke klussen geldt een zeer gunstig tarief. In plaats van een gebruikelijke 21 procent wordt er voor schilderklussen slechts zes procent btw gerekend, een verschil van maar liefst vijftien procent. Dat maakt het opnieuw laten schilderen van je slaapkamer wellicht interessanter. Een voorwaarde voor dit verlaagde tarief is dat je niet in een nieuwbouwwoning woont (de woning moet ouder zijn dan twee jaar) en dat je een erkend en professioneel schildersbedrijf voor de klus inschakelt.

Nog een paar trucs om geld te besparen

Maar er is meer. De kosten voor het schilderen van je slaapkamer kunnen op nog een paar manieren flink gedrukt worden. Allereerst kun je ervoor kiezen om de voorbereidende werkzaamheden zelf te doen. Dit zijn vaak tijdrovende en dus kostbare klussen, denk bijvoorbeeld eens aan het afplakken van de muren of het vrijmaken van de kamer. Ben je dus een beetje handig (voornamelijk het afplakken dient met flink wat zorgvuldigheid te gebeuren), dan kun je hier alvast heel wat geld mee uitsparen. En dan is er nog het seizoen waarin het schilderwerk plaatsvindt. Veel bedrijven hebben het gedurende de wintermaanden veel minder druk en doen hun uiterste best om klussen binnen te halen. Met als resultaat dat de prijzen van schilderwerk veel goedkoper zijn tijdens de winter. En dat komt jou uiteraard weer heel goed uit. Je zult zien dat de prijzen in de winter flink meevallen, er kan tot wel dertig procent verschil inzitten.

Kijk eens naar de rest van het huis

En dan is er nog een laatste kostenbesparende tip waarvoor je even naar de rest van huis moet kijken. Wellicht zijn er nog andere kamers die enorm baat hebben bij een opknapbeurt. Kan de keuken of de woonkamer ook wel een likje latex gebruiken? Dat kan nog voordeliger uitpakken, want in de regel zijn de grote klussen goedkoper dan bijvoorbeeld het laten verven van alleen je slaapkamer. Wederom kan het schildersbedrijf in kwestie hierin het beste assisteren en een fijn prijsje voorstellen.

Word wijzer met de vergelijkingstool

Tot slot hebben we nog een handig hulpmiddel voor je ontwikkeld waarmee je zelf objectief onderzoek uit kunt voeren en hopelijk de meest geschikte aannemer vindt. De vergelijkingstool is gratis en geheel vrijblijvend. Je hoeft louter je locatie en wensen in te vullen en de offertes van schildersbedrijven in jouw buurt zullen toegestuurd worden. Deze kun je vervolgens rustig met elkaar vergelijken waarna je de meest geschikte (en voordelige) kandidaat in kan schakelen voor jouw klus. En dat kan een hoop schelen, tot wel veertig procent op de eindfactuur.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?