Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Acrylverf is samen met latex een van de meest gebruikte verfsoorten voor binnenshuis. Als je van plan bent je muren te gaan schilderen, dan kan je dit door een schilder in acrylverf laten doen. Hier lees je over acrylverf den voor- en nadelen, de kosten die je kwijt bent aan een schilder en hoe je eventueel geld kan besparen op de schilders kosten.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat is acryl

Acrylverf is een verf op waterbasis die veel voor de muren wordt gebruikt. Acryl zelf is het bindmiddel. Het ruikt praktisch niet en droogt heel snel. De verf is ongevoelig voor droogte, vocht, temperatuur en licht. Daarom verkleurt en verslechtert acrylverf ook niet snel. Acrylverf kan op elke ondergrond worden aangebracht en laat zich goed mengen. Het nadeel van deze verfsoort is dat als je het eenmaal aangebracht is, je het met geen andere verfsoort meer kan oververven behalve acryl. Je zal het dus weloverwogen moeten gebruiken.

De kosten van acryl

Als een schilder je muren gaat verven, dan vraagt hij meestal een bedrag per vierkante meter. Voor ingewikkelde oppervlaktes is het mogelijk dat hij een uurloon vraagt. Acrylverf zelf is niet heel erg prijzig en de schilder kan dit voor een goedkopere prijs aanschaffen. De volgende tabel geeft de kosten weer van de schilder voor werken binnen, zowel per uur als per vierkante meter voor spuit- en sauswerk.

Soort schilderwerk Prijzen
Al het precieze werk €34 – €39 per uur
Spuitwerk €5 – €9 per m2
Sauswerk €9 – €14 per m2

Spuitwerk

Door je muren te laten spuiten, kan je op een snelle en goedkope manier je muren opfrissen voorzien van kleur. De verf wordt met een spuitmachine onder hogedruk op de muur aangebracht. Het resultaat zal dus egaal en strak zijn, maar als er zich oneffenheden bevinden onder de verf, dan zijn deze goed te zien. Ook is het belangrijk dat je je meubelen en vloer goed afdekt, want er kunnen verfnevels en spetters ontstaan die elders in de ruimte neerdalen. Of de schilder kan spuiten met acrylverf, moet je van tevoren met hem bespreken. Je kan om geld te besparen ook een verfspuit huren of aanschaffen en zo de (acryl) verf zelf op de muren aanbrengen.

Sauswerk

Gaat de schilder sauswerk toepassen, dan zal hij de verf met een roller aanbrengen op de muren. Na het sausen zie je de oneffenheden minder goed, omdat de roller een structuur achterlaat. Sausen is werk dat het mooiste wordt als je ervaring hebt of het door een vakman laat doen, zodat je de beste dekking bereikt en geen strepen meer kan zien. Ook kan het fysiek vrij zwaar zijn, vooral als het een groot oppervlak betreft.

Andere soorten verf

Behalve acryl, zijn er nog andere soorten verf waarmee de schilder je muren kan verven. Het beste idee is om dit met hem te bespreken, omdat hij weet welke soorten verf het beste zijn voor welk oppervlak en welke situatie. Hier zijn nog een paar ander verfsoorten die je ook kan gebruiken voor je muren.

Latex

Dit is naast acrylverf de meest gekozen verfsoort. Hier zijn verschillende redenen voor. Latex is en verf op waterbasis. Het is goedkoper dan acryl en kan op praktisch elke ondergrond worden aangebracht. Het werkt een beetje isolerend zodat je ook kan besparen op je energierekening. Het is waterafstotend en schimmelwerend. Er zijn speciale latexverven die je voor de keuken en badkamer kan gebruiken.

Witkalk

Witkalk is de goedkoopste manier om je muren mee te schilderen. Het is een ouderwets middel van kalkpoeder dat je mixt met water om het vervolgens op de muur aan te brengen. Je ziet dit nog in oudere huizen, maar in moderne woningen komt het eigenlijk niet meer voor. Toch is witkalk een natuurlijke en authentieke manier om je muren te witten. Je herkent het omdat het een beetje afgeeft als je er overheen wrijft. Acrylverf kan niet over witkalk worden aangebracht, dan moet je de muren eerst schoonmaken.

Factoren die de prijs van de schilder beïnvloeden

Er zijn een paar redenen waarom de prijs van de schilder duurder of goedkoper kan zijn dan aangegeven. Zo zijn er regionale verschillen (de Randstad is meestal duurder), betaal je meer voor een ervaren schilder en het soort verf zal de prijs ook beïnvloeden. De prijzen in de tabel zijn een gemiddelde van dit alles. Als je de exacte prijs wilt weten voor jouw klus, kan je het beste een aantal offertes aanvragen van schilders in jouw regio.

Hoe kan je geld besparen op een schilder?

Vooral als je een groot oppervlakte laat schilderen, kunnen de prijzen flink oplopen. Er zijn een aantal manieren waarop je deze prijzen zo laag mogelijk kan houden zonder het werk zelf te moeten doen.

  • BTW: om te beginnen is er een lager BTW percentage op schilderwerken in een huis ouder dan 2 jaar. Je betaalt maar liefst 15 procent minder op de totaalfactuur, wat op een mooi bedrag kan uitkomen. De schilder zal dit verrekenen op de factuur dus jij hoeft hier niks aan te doen, behalve het met je schilder bespreken.
  • Help mee: in plaats van het zelf te doen, kan je de schilder ook helpen met sommige werkzaamheden waardoor de prijs naar beneden kan gaan. Denk hierbij aan het klaarmaken van de kamers voordat hij komt zoals het afdekken van meubilair of het vrijmaken van de muren, of opruimen naderhand. Het is wel belangrijk dat je dit met de schilder bespreekt en dat je zeker weet dat de garantie nog wel geldig is.
  • Grote klus: als je de schilder een grotere klus kan aanleveren, zal hij een gunstigere prijs vragen. Hoe groter het oppervlak, hoe efficiënter hij kan werken. Kijk om je heen en bedenk wat je door de schilder kan laten doen zolang het in je budget valt.

Gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool

Door de hulp in te schakelen van onze vrijblijvende vergelijkingstool, kan je tot 40 procent besparen op de totale rekening van de schilder. Door je postcode en specificaties van de klus in te geven, kan de tool binnen een korte tijd een aantal offertes voor je vinden van schilders uit jouw buurt. Zo kan je de opties bekijken en vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. Zonder ergens aan te verplichten, kan je zo een weloverwogen beslissing maken wat betreft jouw schilderklus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?