Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het schilderen van je plafond kan een vervelende klus zijn. Niet alleen moet je voor een lange tijd een zware houding aannemen, je kan er ook een boel mee spetteren en morsen. Een professionele schilder kan dit voor je doen. Dan hoef je je geen zorgen te maken over je meubilair want hij zal zorgen dat dit netjes is afgedekt en kan je zelf rustig achteruit zitten terwijl een specialist het werk doet. Een mooi effen geschilderd plafond kan het uiterlijk van je kamers echt verbeteren. Maar wat kost het schilderen van je plafond nu eigenlijk?

De kosten van het schilderen van je plafond

In de volgende tabel vind je de kosten van dit schilderwerk. Vaak kan je nog wat onderhandelen als je grote oppervlakten laat schilderen. De kosten zijn inclusief BTW en materialen, maar exclusief eventuele voorbehandelingen die nodig kunnen zijn.

Manier van schilderen Prijs per m2
Sausen €10 – €18 per m2
Spuiten €5 – €10 per m2

Sausen of spuiten?

De prijzen hangen dus af van de manier waarop de schilder je plafond schildert. Sausen wordt met een roller of een grote kwast gedaan en is arbeidsintensiever dan spuiten, waarmee de verf met een sluitmachine op het plafond wordt aangebracht. Sausen is dus duurder, maar morst minder en je hoeft niet de hele kamer leeg te halen. Deze techniek is vooral beter geschikt voor kleinere plafonds. Spuiten levert een snel en strak resultaat op omdat de verf altijd gelijk wordt aangebracht. Ook is dit minder arbeidsintensief dus goedkoper. Wel kan er verfnevel ontstaan dus het is belangrijk dat je meubilair of goed is afgedekt of is verwijderd. De specialist zal ongetwijfeld weten wat de beste techniek is voor jouw oppervlak en zal je hier goed over informeren voordat hij aan de klus begint.

Andere schilderwerken

Als je van plan bent nog meer oppervlaktes in je huis te laten schilderen, kan je vaak met een professionele schilder een goedkopere prijs overleggen. Zit je hier aan te denken, en je hebt op dat moment extra geld, dan kan je dit met de schilder bespreken. De volgende tabel geeft de kosten weer van de andere schilderwerken die je kan laten doen door een specialist.

Soort schilderwerk Prijzen
Muur €12 – €17 per m2
Kozijnen €16 – €26 per raam
Deuren €60 – €100 per deur
Trap €14 – €20 per trede
Gevel €20 – €35 per m2
Uurloon schilder buiten €35 – €45 per uur
Uurloon schilder binnen €30 – €40 per uur

Uurloon of betalen per m2?

Een schilder vraagt meestal een loon per vierkante meter, maar hij kan er ook voor kiezen om de kosten per uur te laten rekenen. Dit is als het een ingewikkelde klus betreft waar hij niet kan inschatten hoeveel verf hij nodig heeft of hoe lang hij er over gaat doen. Door per uur betaald te krijgen kan hij zichzelf terecht indekken voor eventuele verassingen.

Extra kosten die bij het schilderen kunnen komen kijken

Bij het laten schilderen van je plafond, maar ook van andere onderdelen in huis kan de ene schilder kosten vragen die de andere schilder niet vraagt. Bij het vergelijken van offertes en het kiezen van een schilder moet je hier dus goed naar vragen. De volgende punten kunnen een negatieve invloed hebben op de rekening.

  • Voorrijkosten en parkeerkosten: sommige schilders vragen hier wel om en andere niet. Als je op een moeilijk bereikbare plek woont, of je woont in de binnenstad en de schilder kan niet vrij parkeren, kan het zijn dat hij hier kosten voor vraagt.
  • Voorbereidend werk: sommige muren en plafonds zijn niet klaar voor de verflaag omdat ze bijvoorbeeld broos zijn of ze hebben vochtschade. Soms moet het oppervlak dan eerst bewerkt worden met fixeerverf of renovatieverf wat extra kosten met zich mee brengt.
  • Verfwerken op moeilijke plekken: als de schilder zich op een moeilijk bereikbare plek moet plaatsen om het schilderwerk te doen, een kozijn bijvoorbeeld op een bepaalde hoogte, kan het zijn dat hij hier extra geld voor vraagt.
  • Materialen: sommige schilders berekenen de kosten voor de verf en materialen wel in de totaalprijs en andere niet. Zorg dat je zeker weet of dit voor jou het geval is.
  • Steigers: bij het schilderen van een gevel, of andere oppervlakten op grote hoogtes kan het zijn dat er steigers nodig zijn. Als dit het geval is, kan de schilder deze kosten apart in rekening brengen.

Tips om de juiste schilder te kiezen

Voor het schilderen van je plafond, en andere oppervlakten in huis, is het dus belangrijk dat je de juiste schilder kiest. En de prijs weerspiegelt niet altijd de kwaliteit. Vraag eerst een rond in je omgeving of iemand die je kent goede ervaringen heeft met een bepaalde schilder. Zoek de schilder op en vraag naar werk zodat je van te voren zelf kan zien wat hij al geschilderd heeft. Kijk ook of er recensies bestaan, online of in lokale tijdschriften en bladen en lees wat andere mensen over hem geschreven hebben. Zo krijg je een totaalbeeld van de werkwijze en ethiek die de schilder handhaaft.

Geld besparen op het schilderen van je plafond

Het kostenplaatje van het schilderen van je plafond kan oplopen al naar gelang de keuzes die je maakt. Hier volgen een paar tips waarmee je kosten kan besparen zonder in te leveren op de kwaliteit van het werk.

  • Kies een schilder in de buurt: bespaar op voorrijkosten en maak gebruik van de professionele kennis die de schilder heeft van jouw regio. Hij zal de juiste connecties hebben en weten waar hij naartoe moet voor materialen en andere benodigdheden.
  • Laat het plafond spuiten: bespaar geld door het plafond te laten spuiten. Allicht kan je door deze besparing meerdere plafonds laten doen. Je zal er alleen wel zorg voor moeten dragen dat je meubilair en spullen beschermd zijn.
  • Verlaagde BTW: prijzen voor schilderwerken in huizen ouder dan 5 jaar handhaven een BTW van 6 procent in plaats van 21 procent.
  • Doe het zelf: je kan het voorbereidende werk zelf doen, de meubels zelf veilig stellen en zelf opruimen. Zo maak je de werktijd van de schilder korter en zal je dus minder hoeven betalen.

Laat ons je op weg helpen

Een goed begin is het halve werk en wij kunnen je helpen aan een aantal offertes van schilders uit jouw buurt. Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken kan je deze offertes al binnen een korte tijd in je inbox verwachten. Deze kan je vervolgens vergelijken op de punten die voor jou van belang zijn. Gebruik onze tool en zet de eerste stap naar een nieuw geschilderd plafond.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?