Informatie en advies over schiderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De verf op een trap krijgt heel wat te verduren en na verloop van jaren zal het eens zo mooie schilderwerk aan onderhoud toe zijn. Een lastig te plannen klus omdat een net geschilderde trap tijdens het drogen van de verf niet te gebruiken is, de kat het huis uit moet omdat je geen kattenpootjes in de verf wilt hebben en de verf een periode nodig heeft om echt uit te harden. Ook na het schilderen is in de eerste dagen of weken, afhankelijk van de gebruikte verf, voorzichtigheid geboden. Voor het schilderen van een trap wordt extra slijtvaste verf gebruikt.

*Tip:

→ Benieuwd naar de exacte prijzen van een professional? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat is het schilderen van een trap

Het schilderen van een trap is, net als alle schilderwerkzaamheden, een arbeidsintensieve klus. De uitgangssituatie bepaalt hoe arbeidsintensief en wat er aan werkzaamheden allemaal nodig is. Gaat het vooral om een andere kleur op een verflaag die verder nog goed is dan is het een kwestie van ontvetten, opschuren en de nieuwe verf aanbrengen. Heb je een oud huis met een hoge trap met een zwaar versleten verflaag van een soort die zich heel moeilijk laat verwijderen en butsen in het hout dan wordt het al snel een omvangrijk project. Zorg ervoor dat de trap na de schilderbeurt door gladheid niet levensgevaarlijk wordt. Een hoogglans trap is misschien mooi maar tegelijkertijd zit een ongeluk dan niet meer in een klein hoekje maar een gebeurtenis die staat te gebeuren.

De kosten van het schilderen van een trap

De kosten van het schilderen van een trap zijn niet zomaar te geven. Het aantal treden, de staat van het huidige schilderwerk, het al of niet bestaan van de noodzaak om de oude verflaag te verwijderen en uit te voeren reparaties zijn een aantal van de factoren die uiteindelijk bepalen hoeveel geld je kwijt bent voordat de trap er weer spik en span bijstaat.

De volgende tabel geeft de de verschillende mogelijk kostenposten weer van een schilderbeurt voor een trap. Dit zijn gemiddelde kosten, dit kan verschillen per aannemer en per materiaal of techniek.

Schilderen van een trap Kosten
Arbeidskosten Van € 25,- tot € 40,-
Benodigdheden ongeveer € 50,-
Grondverf/primer ongeveer € 30,-
Verf ongeveer € 50,-
Plamuur ongeveer € 20,-

Toelichting voor de verschillende werkzaamheden

De klus begint met een inspectie van de trap om vast te stellen of en waar de trap beschadigingen heeft die voor een mooi resultaat van het schilderwerk eerst gerepareerd moeten worden. Het gaat hierbij om butsen, krassen en splinterende randen van het hout.

Als de verflaag bladdert en er oud en versleten uitziet is het verstandig om de oude verflaag te verwijderen. Op trappen worden vaak slijtvaste verfsoorten gebruikt die zich lastig laten weghalen. Vaak zal bij afbranden de verf niet gaan bladderen maar smelten tot een vloeibaar plastic achtig goedje waardoor iedere volgende trede een nieuwe uitdaging wordt. Het gebruik van afbijtmiddel is nooit echt prettig werken maar voor het schoon krijgen van de trap is het, tenzij het echt niet anders kan, geen aanrader omdat de mix van afbijtmiddel en trapverf vaak een weinig aantrekkelijke bijtende smurrie oplevert.

Als de eerste hobbel genomen is en de trap er naakt bij staat is het moment gekomen om reparaties uit te voeren. Butsen, krassen en splinterende randen worden aangepakt met staalplamuur, een soort plamuur die na uitharding keihard wordt. Als alle in de loop der tijd opgelopen beschadigingen gerepareerd zijn kan de feitelijke schilderklus beginnen.

Het schoonmaken en ontvetten van de trap is een belangrijke stap. Hoe beter er ontvet is hoe beter de verf zal hechten. St Marc of Universol zijn goede ammoniak-vervangers waarmee het prettig werken is zonder stank of op de keel slaande dampen.

De beste keus voor het verven van een trap is twee componenten vloercoating. Deze verf is bijzonder slijt- en stootvast. Een andere mogelijkheid is PU verf waarbij de trap eerst in de PU primer gezet wordt en daarna met de PU verf wordt geschilderd. Een derde optie is het gebruik van standaard verf waarbij, na het verven, nog een toplaag van matte transparante parketlak wordt aangebracht die uiteindelijk keihard opdroogt

Het is verstandig om serieus aandacht te besteden aan de planning van de klus. Of je de klus zelf uitvoert of dat een schilder het voor je komt doen maakt hierbij niet zoveel uit. Een trap met drogende verf maakt het onmogelijk om de trap te gebruiken. Een mogelijkheid is om de treden om en om te verven zodat als het echt nodig is via de niet geschilderde treden de trap beklommen kan worden. Na het drogen van de verf kunnen de andere treden geverfd worden.  Voor de katten en honden is opvang nodig en voor alle zekerheid is het buiten de deur houden van de kinderen mogelijk ook een goed idee. Het tijdelijk niet of moeizaam kunnen bereiken van de verdieping is lastig, maar een goede voorbereiding helpt.

Twee componenten vloercoating, PU lak en transparante parketlak hebben alle drie een periode nodig om echt goed uit te harden. Voorzichtigheid is de eerste weken na het verven geboden omdat in deze periode de verf nog extra kwetsbaar is.

Geld besparen op het schilderen van een trap

De beste manier om geld te besparen is het zelf alle werkzaamheden ter hand nemen. Hiervoor heb je wel tijd en geduld nodig. Het gebruik van goedkope, eigenlijk niet voor trappen geschikte verf is sterk af te raden. De kans is groot dat na korte tijd de eerste storende beschadigingen de trap al weer ontsieren omdat voor een trap echt een slijtveste verflaag nodig is.

Het plannen van de klus buiten het buitenschilderseizoen kan een besparing opleveren van ongeveer 20% omdat dit voor de schildersbedrijven een rustige periode is.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Je wilt niet meer uitgeven dan nodig is? Klik dan op de onderstaande button en gebruik onze vergelijkstool. Op basis van je adresgegevens en omschrijving van de uit te voeren klus ontvang je binnen korte tijd een aantal offertes van schilderbedrijven uit de buurt. De scherpe offertes kunnen je wel een voordeel geven tot 40%.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?