Verreweg de meest gebruikte verfsoort is latexverf. Deze verfsoort is al decennialang de standaard voor binnenwerk, en is een zogenoemde emulsieverf, dat wil zeggen dat het bestaat uit verschillende stoffen die los van elkaar niet goed mengbaar zijn. Latex heet zo omdat de verf vroeger daadwerkelijk latex (rubber) als bestanddeel had, tegenwoordig is dat niet meer zo. Latex wordt vooral voor binnenshuis schilderen gebruikt, en is zeer geschikt voor grote oppervlakken die weinig te lijden hebben, zoals muren en plafonds. De verf wordt met een kwast of een roller aangebracht, en gemorste latex is gemakkelijk met water te verwijderen. Mede hierdoor is latex een favoriete optie voor schilders.
Inhoud
De kosten van latexverf
Voor schilderwerk geldt meestal het gegeven dat latexverf de meest goedkope optie is om. Echter verschilt de ware prijs natuurlijk per merk en zijn er natuurlijk nog andere aspecten die meespelen in de uiteindelijke kostprijs. Zo is het ook vaak nodig om een grondlaag aan te brengen voordat de latexverf aangebracht worden. Het materiaal voor deze grondlaag verschilt ook weer, er zijn even zoveel merken als dat er kleuren zijn. De literprijs van latex fluctueert tussen vijf en elf euro. Je schilder kan daar het beste in adviseren en zal het meest geschikte merk voor de klus selecteren.
Per uur of per vierkante meter
Zoals gezegd hanteert de schilder meestal een uurtarief tussen de 35 en 45 euro. Maar er is echter ook een andere manier om tot een uiteindelijke prijs overeen te komen. Zo kun je er wellicht over nadenken om een prijs per vierkante meter af te spreken met je vakman. Dit kan vooral voor grotere schilderklussen voordeliger uitvallen. Voor het gemak hebben wij de gemiddelde tarieven die te vinden zijn op het internet voor het aanbrengen van latex even op een rijtje gezet. Zie onderstaande tabel voor de gemiddelde prijs en de verschillende methoden waarmee rekening gehouden dient te worden alvorens de latex aangebracht wordt. Zo is er een verschil tussen de ondergrond en dat zal dan ook invloed hebben op de prijs. Allereerst zijn daar de prijzen voor de meest klassieke vorm van het aanbrengen van latexverf: met een roller en kwast. Dit is een methode die geschikt is op tal van verschillende ondergronden, en dus verreweg het meest gebruikt wordt.
Waar? | Gemiddelde kosten per vierkante meter |
Plafonds | Tussen 6 en 9 euro |
Wanden | Tussen 6 en 9 euro |
Latex spuiten (airspray)
Maar er is ook nog een andere methode voor het aanbrengen van latexverf waarbij ook een prijs per vierkante meter kan worden berekend, namelijk het spuiten van de verf. Dit zorgt voor een gladder, egaler oppervlak en heeft het voordeel dat het werk sneller klaar is en vaak ook goedkoper. Maar ook hier geldt weer: de vakman kan je het best adviseren welke methode het meest geschikt is voor de uit te voeren klus. Hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten per vierkante meter voor het spuiten van latex.
Airless spuiten van: | Prijs per vierkante meter | Prijs hangt af van: |
Plafonds | Tussen 5 en 8 euro | Afhankelijk van het oppervlak en eventuele extra kosten |
Wanden | Tussen 5 en 8 euro | Afhankelijk van het oppervlak en eventuele extra kosten |
Andere kostenbesparende trucs
Geen enkele schilderklus is echt goedkoop, maar er zijn gelukkig genoeg manier om flink te besparen op de uiteindelijke kosten, manieren waar je misschien niet meteen bij nadenkt. Om te beginnen geldt er een gunstig btw-tarief voor al het schilderwerk, mits je huis ouder is dan twee jaar (geen volledige nieuwbouw) en je voor de klus gebruik maakt van een professioneel schildersbedrijf. In dat geval betaal je niet 21 maar zes procent btw over de eindnota, toch een verschil van vijftien procent. Ook kun je ervoor kiezen om de voorbereidende werkzaamheden zelf uit te voeren, bijvoorbeeld het afplakken van de wanden en het vrijmaken van de te schilderen ruimtes. Het combineren van klussen (meerdere ruimtes in een klus) kan ook erg voordelig werken, dan is de schilder eerder geneigd een gunstig prijsje af te spreken. En tot slot is het fiks goedkoper om de (binnen)schilder in de winter te laten komen. Omdat dit een rustige tijd is voor schilders gelden er in die periode vaak gunstige prijzen. Het kan naar verhouding tot wel veertig procent op het eindbedrag schelen.
Gemakkelijk offertes opvragen met onze vergelijkingstool
En dan is er nog onze hoogst eigen vergelijkingstool. Met dit hulpmiddel zoek je gemakkelijk op hoeveel een schilderklus kost. De tool is volledig vrijblijvend en gratis te gebruiken, het enige wat je in dient te vullen is je locatie en je specifieke wensen. Vervolgens nemen de bedrijven zelf contact met je op door middel van het sturen van een offerte. Deze kun je dan in alle rust objectief doornemen tot je een geschikte en voordelige kandidaat gevonden hebt voor het schilderwerk aan jouw huis.